Moldova se află pe ultimul loc în Europa după nivelul de prosperitate

miercuri, 27 octombrie 2010

Moldova se află pe ultimul loc în Europa după nivelul de prosperitate
Colaj UNIMEDIA/prosperity.com

Centrul londonez de studii analitice Legatum Institute a publicat ieri ratingul prosperității pe 2010. Potrivit acestui clasament, Republica Moldova se plasează pe locul 86 din cele 110 state analizate, coborând 8 poziții. Anul trecut țara noastră a ocupat locul 78.


Cel mai bun rezultat, Moldova a înregistrat la capitolul legat de încurajarea spiritului antreprenorial și al posibilităților întreprinzătorilor, aflându-se pe poziția 63, cu toate că din 2009 a coborât 11 poziții.

Moldova a înregistrat creștere la capitolul starea sănătății aflându-se pe locul 71 (+ 8 poziții) și la capitolul siguranța ocupând locul 74 (+1).

Totodată, cel mai deficient rezultat l-a obținut la capitolul economie fiind plasată pe poziția 104 (- 22 poziții). Potrivit Institutului Legatum, doar 40 % dintre moldoveni se declară satisfăcuți de nivelul lor de viață.

La capitolul încredere în instituțiile statului, Moldova și-a păstrat poziția 89. Experții britanici caracterizează sistemul politic drept „o democrație parțială” cu o birocrație excesivă.

Primele zece clasate sunt, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Australia, Noua Zeelanda, Suedia, Canada, Elveția, Olanda şi Statele Unite. România se află pe poziția 51, Ucraina pe 69, iar Rusia pe 63. Topul este încheiat de Pakistan și Zimbabwe.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: