BNM a hotărât să menţină rata de bază şi ratele la instrumentele politicii monetare la acelaşi nivel

joi, 28 octombrie 2010

BNM a hotărât să menţină rata de bază şi ratele la instrumentele politicii monetare la acelaşi nivel
Foto: bank.md

În cadrul şedinţei Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei de astăzi, 28 octombrie 2010, s-a decis ca rata de bază, rata la creditele overnight şi cea a depozitelor overnight şi rata rezervelor obligatorii să rămână la nivelul actual, informează Serviciul de Presă al BNM.


Astfel, rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt şi rata de baza la creditele acordate pe termen lung (mai mare de 5 ani) rămân la nivelul de 7% anual. Consiliul de Administraţie al BNM a decis să menţină rata la creditele overnight la 10% şi cea a depozitelor overnight - la 4% anual.

Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă, precum şi norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă se menţine la nivelul de 8%.

Amintim că ratele de dobândă la instrumentele de reglementare monetară au fost schimbate ultima dată în cadrul şedinţei Consiliului din 25 martie curent, când au crescut cu un punct procentual. Următoarea şedinţă a Consiliului de administraţie cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 25 noiembrie 2010, comunică Serviciul de Presă al BNM.

BNM informează că analiza detaliată a contextului macroeconomic recent, a perspectivelor inflaţiei, provocărilor şi constrângerilor cu care politica monetară se va confrunta în perioada următoare, va fi prezentată în Raportul de Politică Monetară nr.4, care va fi publicat pe data de 4 noiembrie 2010.

sursa: Unimedia

0 Comments: