Delegaţia APCE în vizită la Curtea Constituţională

miercuri, 27 octombrie 2010

Delegaţia APCE în vizită la Curtea Constituţională
Foto: Curtea Constituţională

Organizarea unei companii electorale corecte, desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate în mod transparent şi democratic, în limitele prevederilor constituţionale şi legislative în vigoare sunt priorităţile înscrise pe agenda delegaţiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care în perioada 25-28 octombrie, se află la Chişinău, pentru a evolua procesul preelectoral demarat de curând în vederea alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova.


Astăzi, delegaţia a avut întrevederi cu preşedintele Curţii Constituţionale Dumitru Pulbere şi judecătorul Curţii Constituţionale Valeria Şterbeţ. 

În acest context, oaspeţii şi-au exprimat interesul faţă de procedura verificării legalităţii alegerilor, a examinării contestărilor legale de scrutin. Ei au primit răspunsuri exhaustive şi la întrebările cu referire la efectele ultimilor amendamente ale Codului electoral, la posibilele căi de depăşire a blocajului politic legat de multipla eşuare a alegerii şefului statului.

"Ştim că misiunea delegaţiei dumneavoastră este de a contribui la ieşirea din această criză şi vă suntem recunoscători, la fel ca şi altor organisme internaţionale care monotorizează alegerile în ţara noastră, pentru concluziile ce le prezentaţi tradiţional la încheierea fiecărui scrutin. Ele sunt de real folos şi Curţii Constituţionale în procesul de luare a deciziilor privind validarea alegerilor", a ţint să specifice Dumitru Pulbere.

Şeful misiunii speciale a APCE a concretizat că, peste o lună, va veni la Chişinău o delegaţie formată din aproximativ 30 de parlamentari europeni „care vor fi cu ochii pe alegerile anticipate” de la noi.

UNIMEDIA precizează că tot astăzi, misiunea specială va avea o întrevedere şi cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: