(Video) La 18 ani de la moartea soților Teodorovici, au mai rămas tineri care nu le cunosc cântecele

vineri, 29 octombrie 2010

(Video) La 18 ani de la moartea soților Teodorovici, au mai rămas tineri care nu le cunosc cântecele
Foto: UNIMEDIA

Doina și Ion Aldea Teodorovici comemorați la Chișinău

Ziua de 29 octombrie, de acum 18 ani, în care soții Doina și Ion aldea Teodorovici au decedat într-un tragic accident, a fost comemorată astăzi de un grup de tineri, care au interpretat în Scuarul Europei piesele celor doi artiști. Chiar dacă acțiunea i-a făcut pe mulți trecători să se oprească, puțini dintre ei cunosc piesele renumitului cuplu.


Potrivit organizatorilor acțiunii, care fac parte din Grupul de Inițiativă ”Spirit Românesc”, noaptea din 29 octombrie 1992 a luat viața ”apostolilor românismului din Basarabia”. ”Nimeni nu și-a mai cântat limba și statalitatea, așa cum au făcut-o Ion și Doina aldea Teodorovici, ei ne-au învățat să respirăm românește la noi în țară. Suntem obligați să le păstră memoria mereu, deși, din păcate, Ion și Doina sunt auziți mai mult la date exacte”, a spus unul din organizatori, Ion Pușcaș. 

Grupul de Inițiativă ”Spirit Românesc”  a fost format în 2006 și se declară un grup de rezistență anticomunistă și de valorificare a românismului în Republica Moldova. 

UNIMEDIA precizează că în noaptea de 29/30 octombrie 1992, soții Ion și Doina aldea Teodorovici au decedat într-un tragic accident rutier, lângă Coșereni, județul Ialomița. Soţii Teodorovici – români din Basarabia - au militat pentru unirea Basarabiei cu România și imediat după revoluţie au început activ propaganda pentru unire şi pentru introducerea limbii române în Basarabia. Printre cele mai cunoscute piese patriotice ale lor se numără piesele ”Eminescu”, ”Lacrima limbii noastre”, ”Răsai”., ”Lăsați-ne în pace”.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: