Europarlamentar: Atragerea investiţiilor în Transnistria va fi posibilă numai dacă va exista o înțelegere dintre Tiraspol şi Chişinău

joi, 28 octombrie 2010

Europarlamentar: Atragerea investiţiilor în Transnistria va fi posibilă numai dacă va exista o înțelegere dintre Tiraspol şi Chişinău
Foto: somalilandtimes.net

Atragerea investiţiilor în Transnistria va fi posibilă numai dacă va exista o înțelegere dintre Tiraspol şi Chişinău. Declaraţia aparţine lui Charles Tannock, membru al Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European.


"Dacă Transnistria dorește să atragă investiţii în regiune, ea trebuie să ajungă la o înțelegere cu Chişinăul, iar Rusia, UE, și România, vor juca rolul lor în acest context," a declarat Tannock.

Potrivit lui, conflictul transnistrean este mai ușor de rezolvat decât alte conflicte înghețate de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, și totuși a apreciat că soluționarea lui rămâne o mare problemă. Europarlamentarul consideră că, Transnistria are probleme economice grave, iar pentru Rusia menținerea trupelor în regiune şi sprijinul economiei transnistrene a devenit o povară uriașă.

Tannock a recunoscut că în conformitate cu dreptul internaţional Transnistria este considerată parte a Moldovei, însă a menţionat că din punct de vedere politic, nu este așa. În opinia sa, "trebuie să existe o înțelegere bazată pe o structură federală, iar Transnistria să primească o autonomie culturală şi lingvistică."

Politicianul britanic speră că lucrurile se vor mișca în direcția rezolvării conflictului, în caz contrar investitorii occidentali nu-și vor asuma riscul să investească în Transnistria.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la nr2.ru


0 Comments: