Transparency International: La capitolul perceperii corupţiei, poziţia Moldovei s-a înrăutăţit în 2010. Vezi cauzele!

marți, 26 octombrie 2010

  Transparency International: La capitolul perceperii corupţiei, poziţia Moldovei s-a înrăutăţit în 2010. Vezi cauzele!
Foto: thumbs.ziare.com

Transparency International a lansat astăzi, 26 octombrie 2010, Indicele Perceperii Corupţiei (IPC) pentru 2010. Acesta reprezintă un indice agregat care poziţionează ţările în funcţie de gradul în care corupţia este percepută în rândul funcţionarilor publici şi al politicienilor. El se calculează la o scară de la 0 la 10, unde „0” semnifică cel mai înalt, iar „10” – cel mai scăzut nivel al perceperii corupţiei. Potrivit IPC 2010, Republica Moldova a înregistrat un scor de 2,9 puncte şi se plasează pe locul 108 din 178 ţări incluse în clasament.


Clasamentul IPC 2010 include 178 ţări. Cel mai înalt scor l-au înregistrat Danemarca, Noua Zeelandă, Singapore (9,3 puncte), precum şi Finlanda şi Suedia (9,2 puncte). În partea de jos a clasamentului s-au poziţionat Myanmar şi Afganistan (1,4 puncte) şi Somalia (1,1 puncte).  Este de remarcat că cea mai mare parte a ţărilor incluse în clasament (circa 75%) au un scor al IPC mai mic de 5 puncte, ceea ce atestă o situaţie destul de gravă în prevenirea şi combaterea fenomenului corupţiei.
 
În anul 2009, Republica Moldova s-a situat în acest clasament pe locul 92 din 180 de ţări, având un IPC de 3,3 puncte. Potrivit Transparency International, în anul 2010 s-a înrăutăţit poziţia Moldovei la acest capitol, din cauza mai mulţi factori, printre care menţionează: legislaţia imperfectă care nu permite de a atrage la răspundere persoanele suspectate de corupţie, investigarea unor abuzuri de funcţie în situaţie de conflict de interese, instabilitatea politică, disponibilitatea diferită a membrilor alianţei de guvernare de a întreprinde masuri anti-corupţie concrete.

Transparency International recomandă Guvernului să transpună în acţiuni concrete angajamentele sale în materie de anticorupţie, transparenţă şi responsabilitate, aplicându-le în toate domeniile. Instituţia pledează pentru o implementare mai strictă a prevederilor Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei, care, potrivit Trasparency International, este unica iniţiativă internaţională reglementară pentru diminuarea corupţiei.

sursa: Unimedia

0 Comments: