Voronin l-a decorat cu ordinul "Ştefan cel Mare" pe ucigaşul Annei Politkovskaia, spune analistul Petru Bogatu. Voronin: Vor trece ani şi vom deschide paranteze

vineri, 29 octombrie 2010

Voronin l-a decorat cu ordinul
Anna Politkovskaia, jurnalista de la "Novaia Gazeta"
Foto: somalilandtimes.net

Într-un articol inserat la 6 octombrie 2008 în publicaţia „Novaia Gazeta”, autorii demonstrau că una dintre persoanele suspectate de asasinarea ziaristei Anna Politkovskaia, locotenent-colonelul FSB Pavel Reaguzov, era ofiţer al Direcţiei UKOI şi subaltern nemijlocit al generalului Uşakov. De unde şi concluzia că asasinatul a fost organizat şi executat de celebra structură a FSB-ului, specializată în omucideri la comandă. Deloc întâmplător, Reaguzov a fost ulterior achitat.

Jurnalistul Petru Bogatu susţine că desecretizarea unor decrete scandaloase, prin care Vladimir Voronin, în 2001 şi 2003, le-a conferit ordinul „Ştefan cel Mare” unor generali ruşi, este o "bombă" mediatică pe care jurnaliştii nu au putut-o "detona".


Declaraţia aparţine cunoscutului analist politic Petru Bogatu, care menţionează că fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a agăţat ordinul "Ştefan cel Mare" la pieptul ucigaşului Annei Politkovskaia.

"În cazul în care PCRM revine la putere, ţara va fi condusă, de fapt, nu de generalul de carton Voronin, ci de adevăraţii generali Patruşev şi Lebedev. Iar generalul Uşakov, cu ordinul „Ştefan cel Mare” pe piept, va trebui să se ocupe, ca altădată în Belarus, doar de adversarii politici ai marionetei sale din Republica Moldova", afirmă Bogatu, care consideră că Partidul Comuniştilor nu este altceva decât filiala agenţilor ruşi în  Moldova.

UNIMEDIA menţionează că preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a desecretizat la 20 octombrie curent, două decrete ale ex-preşedintelui Vladimir Voronin privind conferirea Ordinului „Ştefan cel Mare” unor oficiali din Federaţia Rusă.

Rugat de jurnalişti să comenteze oferirea acestor ordine, Vladimir Voronin a spus că a acordat aceste distincţii generarilor ruşi pentru asistenţa statului nostru şi susţinere. "Nu este nici o încălcare. Un preşedinte are dreptul să facă aceasta. Este prematur să vorbim acum despre oferirea acestor ordine. Vor trece ani şi vom deschide paranteze", a subliniat liderul comunist.

Amintim că jurnalista de la "Novaia Gazeta", Anna Politkovskaia, a fost ucisă în faţa casei unde locuia în 2006. Principalul motiv al crimei - activitatea profesională. Anna Politovskaia a scris numeroase articole despre războiul din Cecenia, denunţând abuzurile militarilor ruşi şi a primit numeroase premii pentru activitatea sa. A criticat frecvent autorităţile din Cecenia, susţinute de Rusia, conduse de Akhmad Kadyrov şi de fiul acestuia, Ramzan Kadyrov.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la blogul lui Pentru Bogatu


0 Comments: