marți, 26 octombrie 2010
Foto: blogspot.com
|
Îmbunătăţirea canalelor de comunicare şi modernizare a paginilor web ale
misiunilor diplomatice ale RM, instruirea funcţionarilor consulari cu
privire la consolidarea relaţiilor cu diaspora şi prestarea serviciilor
consulare cetăţenilor RM, organizarea întrevederilor reprezentanţilor
autorităţilor publice ale RM cu asociaţiile diasporei. Acestea sunt cele
mai importante realizări ale Parteneriatului de Mobilitate Moldova-UE
şi au fost enunţate astăzi, 26 octombrie 2010, în cadrul unei conferinţe
de presă organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării
Europene.
În ceea ce priveşte efectele acestui Parteneriat asupra fenomenului de migraţie ilegală, reprezentantul Directoratului General Afaceri Interne al Comisiei Europene, Frank Paul, a declarat că migraţia ilegală este un fenomen dificil de monitorizat şi nu poate fi măsurată exact. Acesta susţine însă că experienţa altor state arată că, în urma încheierii unor astfel de parteneriate cu UE, aspectul ilegal al acestui fenomen nu mai persistă. "Odată fiind semnate astfel de acorduri, se creează oportunităţi de migrare legală şi cetăţenii nu mai sunt atât de vulnerabili, nu mai au aceleaşi probleme", a explicat Frank Paul.
Alte acţiuni planificate a fi puse în aplicare, în cadrul Parteneriatului de Mobilitate Moldova-UE, sunt proiectele "Îmbunătăţirea managementului mobilităţii cadrelor medicale în Republica Moldova", "Asistenţă în procurarea şi furnizarea echipamentului pentru elaborarea paşapoartelor biometrice", precum şi alte iniţiative ce ţin de migraţia circulară.
Menţionăm că Parteneriatul de Mobilitate Moldova-UE a fost lansat la 5 iunie 2008. Scopul acestuia este de a crea un cadru pentru realizarea acţiunilor în cele 3 dimensiuni ale Abordării Globale a Migraţiei: migraţia şi dezvoltarea, migraţia legală, combaterea migraţiei ilegale.
0 Comments:
Post a Comment