OSCE acordă Ministerului Apărării 1,4 milioane euro pentru asigurarea securităţii stocurilor de muniţii şi distrugerea munițiilor cu termen expirat

joi, 28 octombrie 2010

OSCE acordă Ministerului Apărării 1,4 milioane euro pentru asigurarea securităţii stocurilor de muniţii şi distrugerea munițiilor cu termen expirat
Foto: army.gov.md

Diminuarea cheltuielilor legate de întreținerea şi asigurarea pazei armelor şi muniţiilor, precum şi utilizarea fondurilor străine pentru distrugerea muniţiilor din dotarea Armatei Naţionale - aceasta este esența Memorandumului semnat astăzi, 28 octombrie, între Ministerul Apărării și Misiunea OSCE, transmite Serviciul de Presă al Ministerului Apărării.


Documentul prevede implementarea Programului complex în domeniul armelor de calibru mic şi armament uşor, cu un buget total de circa 1,4 milioane euro. Este vorba despre construcţia unui depozit pentru stocurile de muniţii convenţionale în Bulboaca, modernizarea depozitelor de stocare a muniţiilor din Floreşti, Cahul, Bălţi şi Chişinău, distrugerea diferitelor tipuri de bombe, precum şi procurarea unui sistem mobil pentru verificarea vizuală a stocurilor de muniţii. Totodată, în cadrul acestui program vor fi organizate cursuri de instruire în domeniul managementului tehnic al muniţiilor. 

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a mulţumit şefului Misiunii OSCE la Chișinău, Philip Remler, pentru sprijinul acordat Republicii Moldova privind asigurarea securităţii stocurilor de muniţii şi a armamentului convenţional păstrat pe teritoriul naţional.

„Sporirea securităţii la depozitele de păstrare a muniţiilor şi distrugerea bombelor din dotarea Armatei Naţionale va însemna un pas enorm în consolidarea securităţii şi reducerea posibilităţii de contaminare a solului în zonele de păstrare a muniţiilor”, a accentuat ministrul.

UNIMEDIA precizează că printre donatorii care vor contribui financiar la realizarea programului se numără în prezent guvernele Spaniei, Norvegiei, Suediei, Germaniei şi altor state occidentale. În perioada anilor 2007 – 2010, Armata Naţională a nimicit cu suportul OSCE, 27 mii de muniţii cu termenul de păstrare expirat. 

Sursa: UNIMEDIA 


0 Comments: