BERD investeşte 75 milioane euro pentru reabilitarea drumurilor din Republica Moldova. Lucrările de finisare a traseului Chişinău - Giurgiuleşti vor începe în primăvara 2011

vineri, 29 octombrie 2010

BERD investeşte 75 milioane euro pentru reabilitarea drumurilor din Republica Moldova. Lucrările de finisare a traseului Chişinău - Giurgiuleşti vor începe în primăvara 2011
Foto: Colaj UNIMEDIA

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a anunţat cea mai mare investiţie în Republica Moldova de până acum, 75 milioane de euro pentru finanţarea reconstrucţiei drumurilor. În dimineaţa zilei de azi, 29 octombrie, prim-ministrul Vlad Filat şi Sue Barret, Director BERD pentru Transport au semnat un Acordul de împrumut în acest sens. Este vorba de un împrumut pentru o perioadă de 15 ani, cu perioada de graţie de 3 ani şi rata dobânzii de 1%.


Împrumutul BERD, este divizat în trei tranşe, a anunţat Sue Barret, şi va fi utilizat  pentru a finanţa proiectele prioritare stabilite în planul de investiţii în sectorul drumurilor, care a fost elaborat cu susţinerea Băncii Mondiale. "BERD este încântat să semneze acest acord", a subliniat Director BERD pentru Transport, exprimându-şi dorinţa de a mai semna asemenea acorduri cu Republica Moldova.

Potrivit premierului Vlad Filat, prima tranşă a împrumutului, de 27 mnl euro, va finanţa reconstrucţia a două porţiuni de pe straseul M3 Chişinău - Giurgiuleşti, între oraşele Comrat şi Ciumai, cu o lungime totală de aproximativ 55 de km. "Traseul M3 Chişinău - Giurgiuleşti este unul foarte important în Moldova, asigurând legătura dintre Coridoarele Europene IV şi IX, dar şi accesul către Dunăre şi Marea neagră", a menţionat prim-ministrul.

Următoarele tranşe, de 25 şi 23 de milioane euro respectiv, vor fi folosite pentru a finanţa investiţiile adăugătoare în infrastructura de drumuri a Republicii Moldova. Filat a anunţat că nu se cunoaşte încă care porţiuni de drumuri vor fi reconstruite în urma acestor investiţii, Ministerul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor urmând să stabilească care sunt priorităţile.

Menţionăm că investiţia BERD este completată de granturi nerambursabile în valoare de 1,5 milioane euro, care for fi utilizate pentru a sprijini dezvoltarea reformei de întreţinere a drumurilor,  realizarea proiectului şi consolidarea instituţională a Administraţiei de Stat a Drumurilor, structura responsabilă de implementarea proiectului.

În total, de la începutul activităţii sale în Republica Moldova, BERD a investit pest 400 milioane euro în diferite sectoare ale economiei, mobilizând investiţii suplimentare de peste 320 de milioane euro.


sursa: Unimedia

0 Comments: