IDIS Viitorul: Vinificatorii sunt triplu şocaţi - de criza economică, embargoul rusesc şi accesul dificil la credite

joi, 28 octombrie 2010

IDIS Viitorul: Vinificatorii sunt triplu şocaţi - de criza economică, embargoul rusesc şi accesul dificil la credite
Foto: kyledesigns.wordpress.com

Tot mai mulţi vinificatori sunt la limita falimentului din cauza crizei economice şi embargoului rusesc la exportul de vinuri. Cu toate acestea, băncile nu oferă condiţii mai avantajoase pentru aceştia, ci din contra le înăspresc. Băncile nu pot fi judecate, pentru că acestea nu fac decât să îşi apere interesele de afaceri. Iată de ce este necesară implicarea statului în procesul de negociere şi restructurare a datoriilor sectorului vinicol. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului „Industria vinicolă pe piaţa gajurilor”, prezentat azi, 28 octombrie 2010, la IDIS „Viitorul”.


„Sectorul vinicol se confruntă cu o criză profundă. Timp de 4 ani, din 2006 până în 2009, circa 40% din toate întreprinderile vinicole au dispărut sau sunt pe cale să dispară din arealul producătorilor şi/sau exportatorilor de vinuri”, afirmă directorul departamentului Economie de piaţă funcţională, Viorel Chivriga. Pierderi de peste 76,2 milioane lei au acumulat întreprinderile din sectorul de producere a vinurilor şi băuturilor alcoolice distilate în ultimii 4 ani, adaugă Viorel Chivriga de la IDIS „Viitorul”.

Sectorul vinicol este puţin atractiv pentru investitori, este de părere autorul studiului, expertul asociat al IDIS, Ion Tornea. „Până în prezent, nu se cunosc cazuri reuşite de lichidare a întreprinderilor insolvabile. Absoluta majoritate a acestora sunt conservate în aşteptarea unor cumpărători sau investitori”, spune Tornea. „Implicarea statului trebuie să pornească de la premisa importanţei strategice pentru economia ţării a acestui sector şi trebuie să fie bazată pe negociere cu Asociaţia Băncilor din Moldova şi cu Banca Naţională a Moldovei, cu participarea asociaţiilor de profil”, menţionează expertul Ion Tornea.

Autorul studiului recomandă autorităţilor statului să negocieze în continuare cu Federaţia Rusă pentru eliminarea tuturor barierelor la exportul produselor în această ţară. De asemenea, se atrage atenţia asupra necesităţii de a aplica principiile Acordului Basel II de reglementare şi supraveghere bancară. Aceasta înseamnă că riscurile creditelor vor fi evaluate mai obiectiv, iar băncile nu vor mai fi tentate să-şi creeze portofolii de credite de calitate mai redusă. Autorul mai insistă pe modificarea Legii insolvabilităţii, în sensul în care aceasta să prevadă clar atribuţiile instanţei de judecată.

sursa: Unimedia

0 Comments: