Promo-Lex a lansat cel de-al II Raport de monitorizare a alegerilor: Au început incidentele și cadourile electorale

joi, 28 octombrie 2010

Promo-Lex a lansat cel de-al II Raport de monitorizare a alegerilor: Au început incidentele și cadourile electorale
Foto: old.cotidianul.ro

Nerespectarea termenilor calendaristici ,utilizarea resurselor administrative, cadourile electorale, plasarea publicității în locuri interzise, reflectarea incompletă a cheltuielilor în rapoartele financiare prezentate sunt principalele încălcări, atestate de Asociația Promo Lex în perioada 13-25 octombrie și prezentate în cel de-al doilea raport de monitorizare a alegerilor parlamentare din 28 noiembrie.


Primele incidente electorale au avut loc la Taraclia, unde directorul unei întreprinderi, candidat PSD, a impus subalternii să semneze cereri de aderare la partid, la Soroca, unde a fost spars sediul PDM și la Ungheni, ude un cetățean a fost agresat de paza de corp a liderului PCRM, susține Prom-Lex. 

La capitolul ”cadouri electorale” s-au evidențiat PSD, liderul căruia, în timpul campaniei și în prezența presei, a oferit Mitropolitului Moldovei o carte bisericească și PLDM, președintele căruia a dăruit la 24octombrie, din numele Guvernului, 10 calculatoare pentru satul Palanca.

Potrivit raportului, nu toți candidații ce figurează pe lista electorală a formațiunilor politice au degrevat din funcțiile în termenul prestabilit - 14 octombrie. Astfel, 12 persoane de la AMN, 5 persoane de la PLDM, 4 - de la PL și 1 persoană de la MAE au degrevat până la 20 octombrie.

Unele partide nu au reflectat cheltuieli la capitolul transport, deși au avut deplasări în teritoriu. PD, PL și AMN nu au prezentat în rapoartele financiare date privind cheltuielile pentru deplasările la întâlnirile cu alegătorii. 

În pofida faptului că  pe data de 20 octombrie, în mun. Chișinău au fost observate afișele electorale MAE, raportul finaciar al acestei formațiuni din perioada 15-22 octombrie indică ”zero” la capitolul cheltuieli.

Nici un concurent electoral din primii 12 înregistrați la CEC nu au publicat săptămânal în publicațiile de circulație națională informații privind mijloacele financiare și alte forme de susținere materială a activității lor, ignorând, astfel, normele prevăzute de Codul Electoral.

Și la capitolul ”Publicitate” au fost atestate încălcări. ”Afișele electorale ale concurenților electorali PDM, MAE, AMN și PCRM plasate în orașul Chișinău, dar și unele pliante ale PLDM nu conțin informații privind data tipăririi, tirajul și denumirea tipografiei, normă ce se reglementează prin codul Electoral”, atenționează observatorii.

Mai mult, opt partide, care s-au lansat în campanie, au plasat afișe electorale în locuri neautorizate. Este vorba de PDM, PL, MAE, PpNȚ, PUM, PCRM, PLDM , cele mai multe încălcări la acest capitol având AMN.

Potrivit Asociației Promo Lex, primele 2 săptămâni ale campaniei electorale au decurs fără încălcări grave, cu o prestație echidistantă a administrației electorale, existând tendințe pozitive în comparație cu campaniile electorale anterioare. Totodată, au fost atestate primele incidente electorale și cazuri de utilizare a resurselor administrative. Nesoluționată rămâne a fi problema deschiderii secțiilor de votare în stânga Nistrului, precum și a informării și educației electorale a cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreană.

Sursa: UNIMEDIA




0 Comments: