Valeriu Lazăr: Controalele nemotivate au impact negativ asupra mediului de afaceri şi cel investiţional

joi, 22 iulie 2010

Valeriu Lazăr: Controalele nemotivate au impact negativ asupra mediului de afaceri şi cel investiţional
Foto: finantare.ro

Agenţii economici sunt controlaţi de mai multe instituţii, lipseşte transparenţa şi argumentele în procesul de control şi astfel, sunt blocate activităţile întreprinderilor, acestea sunt concluziile analizei situaţiei a circa 750 de societăţi comerciale din Republica Moldova, prezentată ieri, 21 iulie 2010, în cadrul şedinţei grupului de lucru pentru reglementarea activităţii de întreprinzător la care au participat reprezentanţii structurilor de stat şi ai mediului de afaceri.


În calitate de exemplu al dublării funcţiilor de control a fost remarcat faptul că, deşi anterior Guvernul a stabilit efectuarea controlului şi reviziei la o întreprindere nu mai des de o dată în trei ani, Codul Fiscal admite efectuarea controalelor fiscale cu o periodicitate mai mare, iar cu asemenea situaţii se confruntă un număr mare de agenţi economici, comunică Ministerul Economiei.

Drept rezultat, unele întreprinderi, doar pe parcursul a jumătate de an, au fost supuse la circa 20 de controale. Aceasta, în condiţiile în care controlul financiar, conform legislaţiei, se efectuează doar la întreprinderile care au relaţii cu bugetul de stat şi finanţele publice.  

Ministrul Economiei Valeriu Lazăr şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu intensificarea controalelor nemotivate la întreprinderi şi, în special, în legătură cu faptul că aceste tendinţe pot influenţa negativ asupra dezvoltării mediului de afaceri şi a atractivităţii investiţionale a Moldovei.

În acest context, ministrul a propus crearea unui grup de lucru pentru evaluarea situaţiei create. „Guvernul este interesat în stabilirea şi menţinerea unui dialog constructiv cu business-ul şi este deschis întru fortificarea cooperării cu mediul de afaceri, cu atât mai mult că în realizarea acestui deziderat Executivul se bucură de susţinere deplină din partea partenerilor de dezvoltare”, a ţinut să menţioneze Valeriu Lazăr.

La aceeaşi şedinţă directorul executiv al Asociaţiei Investitorilor Străini din Moldova Dinu Armaşu a propus instituirea unui moratoriu asupra efectuării controalelor legate de achitarea impozitelor şi taxelor pe întreaga perioadă a campaniei electorale, astfel încât să fie exclusă orice probabilitate de influenţă a factorului politic asupra desfăşurării activităţilor economice. Propunerea a fost susţinută de participanţi în unanimitate.

sursa: Unimedia

0 Comments: