Deutsche Welle: Acordul moldo-rus de încetare a focului pe Nistru - 18 ani de la îngheţarea conflictului transnistrean

joi, 22 iulie 2010

Deutsche Welle: Acordul moldo-rus de încetare a focului pe Nistru - 18 ani de la îngheţarea conflictului transnistrean
Foto: reporter-special.radiolynx.ro

"La 18 ani de la semnarea acordului moldo-rus de încetare a focului pe Nistru, conflictul transnistrean nu este anulat, ci doar îngheţat. Rusia a reuşit să împiedice până acum orice avânt euroatlantic al Republicii Moldova", scrie Deutsche Welle.


"Documentul de încetare a focului, denumit oficial „“Convenţia cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova” a fost semnat la Moscova în prezenţa liderilor transnistreni – toţi cetăţeni ai Federaţiei Ruse.

Acordul prevedea încetarea imediată a focului, crearea unei “zone de securitate”, constituirea unor forţe de menţinere a păcii din militari ai Rusiei, ai Republicii Moldova şi ai regiunii separatiste şi constituirea unei Comisii Unificate de Control (CUC) tripartită, care monitorizează realizarea acordului. După semnarea acordului, de facto, 12% din teritoriul Republicii Moldova a rămas sub controlul autorităţilor ilegale de la Tiraspol, inclusiv oraşul Tighina, pe malul de vest al Nistrului."

Fostul amasador al Republicii Moldova la Moscova, Anatol Ţăranu, consideră că Acordul moldo-rus de încetare a focului din 1992 este învechit şi trebuie înlocuit cu un document care ar stinge definitiv conflictul transnistrean. În opinia lui, multe prevederi din Acord nu au fost respectate - regimul zonei de securitate nu a fost respectat, iar CUC nu-şi îndeplineşte atribuţiile prevăzute de acest document.

"Forţele de pacificare din Transnistria s-au transformat într-un scut în spatele căruia regimul separatist şi-a consolidat capacităţile şi, din acest punct de vedere, în mare măsură Acordul din 1992 este deja depăşit", crede Ţăranu.

Pe de altă parte, Mircea Snegur susţine că Acordul moldo-rus din 1992 trebuie să stea la baza oricăror negocieri de soluţionare a conflictului transnistrean, deoarece acesta este singurul document care demonstrează asumat amestecul direct şi interesat al Rusiei în acel conflict.

"Analiştii politici spun că după 18 ani, Rusiei îi convine să menţină îngheţat conflictul transnistrean, deoarece, în cazul renunţării de către Republica Moldova la statutul constituţional de neutralitate, conflictul mocnind de la Nistru ar rămâne singurul impediment în calea aderării Republicii Moldova la NATO", se mai spune în articol.

UNIMEDIA precizează că Acordul a fost semnat la 21 iulie 1992, de preşedinţii Boris Elţîn şi Mircea Snegur. Acesta urma să pună punct războiului început la 2 martie a aceluiaşi an. În timpul conflictului armat de la Nistru din 1992 au murit aproape 400 de luptători moldoveni, 40 de oameni au fost daţi dispăruţi şi 3500 de persoane au rămas mutilate.


sursa: Unimedia

0 Comments: