Bilanţul inundaţiilor: 2 persoane decedate, 2475 de sinistraţi, 1105 case deteriorate, 4100 ha de semănături inundate

luni, 19 iulie 2010

Bilanţul inundaţiilor: 2 persoane decedate, 2475 de sinistraţi, 1105 case deteriorate, 4100 ha de semănături inundate
Foto: UNIMEDIA

Primul raport realizat de Comisia Naţională pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor arată că în urma calamităţilor naturale recente şi-au pierdut viaţa două persoane, au fost deteriorate 1105 de case, iar 159 dintre ele au fost distruse integral. De asemenea, apele au inundat 4100 ha de semănături, 9 ha de livezi, 1220 ha de grădini particulare şi 4108 ha de păşuni. Inundaţiile au afectat două poduri de importanţă locală, precum şi circa 6 km de drum din satele Cotul Morii (raionul Hânceşti) şi Măcăreşti (raionul Ungheni), a raportat astăzi, 19 iulie 2010, ministrul Afacerilor Interne Victor Catan în cadrul primei şedinţe a Comisiei Naţionale pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor.


La moment, se întreprind acţiuni de consolidare a drumurilor, de construire a digurilor, evacuare a persoanelor, protecţie a surselor de apă potabilă, precum şi de colectare a păsărilor şi animalelor înnecate de ape, a declarat Catan. "Pentru realizarea acestor lucrări au fost antrenate peste 14 mii de persoane din cadrul MAI, Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale, Ministerului Apărării, Trupelor de Carabinieri, Serviciului de Grăniceri, administraţiei publice locale", susţine ministrul.

Preşedintele raionului Hânceşti Anatol Chetraru a declarat că numărul total de sinistraţi se ridică la 2475 de persoane. "Din fondul de rezervă al raionului, pentru a face faţă inundaţiilor, au fost cheltuiţi 280 mii lei, dar în acest scop, mai sunt necesare suplimentar circa 200 mii lei", susţine Chetraru. Premierul Vlad Filat a menţionat că fondul de rezervă al raionului va fi restabilit.

Preşedintele raionului Hânceşti a ţinut să precizeze că terenul pe care se intenţionează strămutarea satului Cotul Morii a fost procurat şi este proprietate a doi cetăţeni străini. Prim-ministrul a asigurat însă că acest teren va fi utilizat ca proprietate publică, urmând să se discute cu proprietarii acestuia.

Casele care urmează să fie construite vor fi cu o cameră, două, trei sau patru, în funcţie de numărul de membri din familie, a declarat premierul. Deşi nu se cunoaşte încă numărul exact al caselor necesare, Filat a solicitat Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale să fie finalizată operativ documentaţia pentru desfăşurarea tenderului de selectare a companiei ce va construi locuinţele şi să accelereze lucrările de pregătire a terenurilor, unde urmează a fi construite acestea.

În cadrul şedinţei a fost aprobată componenţa Grupului de lucru pentru asigurarea evidenţei ajutoarelor umanitare şi donaţiilor destinate sinistraţilor, care va fi condusă de viceministrul de stat Anatolie Onceanu.

UNIMEDIA aminteşte că Comisia Naţională pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor a fost creată printr-o decizie de Guvern la 14 iulie 2010, având ca scop evaluarea prejudiciului cauzat de inundaţiile care au avut loc în luna iulie 2010 şi stabilirea măsurilor necesare a fi luate pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor, cu identificarea mijloacelor materiale şi financiare necesare pentru aceste acţiuni.

sursa: Unimedia

0 Comments: