Nezavisimaia Gazeta: Documentul între PCRM și PD nu a fost semnat. Narîșkin a călcat pe greblele lui Kozak

miercuri, 8 decembrie 2010

Nezavisimaia Gazeta: Documentul între PCRM și PD nu a fost semnat. Narîșkin a călcat pe greblele lui Kozak
Foto: Colaj UNIMEDIA

Vizita la Chișinău a șefului administrației de la Kremlin, Serghei Narâșkin demonstrează "disperarea celor de la Moscova". Miza pe crearea unei coaliții de centru-stânga nu s-a justificat, spun experții moldoveni, citați de Nezavisimaia Gazeta. Potrivit președintelui de onoare a Partidului Democrat, Dumitru Diacov, PD nu a semnat nici un acord cu PCRM, în urma întrevederii cu oficialul rus.

În opinia analistului politic Viorel Cibotaru, Narîșkin a făcut aceiași greșeală ca și predecesorul său, Dmitrii Kozak, care în 2003, propunând semnarea documentului ce urma să reglementeze conflictul transnistrean, nu a ținut cont de influența Occidentului în regiune. 


"Partidul Comuniștilor rămâne a fi cel mai susținut de populație, dar nu mai este atât de influent cum a fost acum un an. Narîșkin a venit la Chișinău pentru a le ajuta comuniștilor să adune mandatele necesare pentru a forma o majoritate parlamentară, o majoritate pe care au avut-o comuniștii în urma alegerilor din 2001", mai precizează publicația rusă.

"Discuția principală urma să aibă loc cu PD, care trebuia convins să formeze o alianță  prorusă, cu Voronin în fruntea Parlamentului și cu Lupu în fruntea țării. Dar, PD continuă să poarte negocieri cu toate partidele care au acces în Legislativ, fără a face coaliție cu PCRM", se mai menționează în ediția electronică a NG.

Potrivit experților, Rusia nu mai poate șantaja Republica Moldova nici cu gazul, pentru care țara noastră achită același preț ca și restul țărilor beneficiare, nici cu exportul de vin moldovenesc - exportul acestuia spre UE a crescut în ultimul an cu până la 50 la sută.

"Între timp, PCRM a depus o sesizare la Curtea Constituțională, prin care cere renumărarea voturilor, din cauza multiplelor încălcări care au avut loc în ziua de 28 noiembrie. Cu alte cuvinte, povestea alegerilor din Republica Moldova abia începe", scrie Nezavisimaia Gazeta.

UNIMEDIA precizează că astăzi, 8 decembrie, miniștrii de Externe ai Suediei şi Poloniei, Carl Bildt şi Radosław Sikorski, vin la Chişinău pentru a discuta cu liderii celor patru partide situaţia post-electorală şi perspectivele formării noii alianţe de guvernământ.

Sursa: UNIMEDIA cu referire ng.ru


0 Comments: