Osipov despre Summit-ul OSCE: Nu a fost consens. Din trei documente preconizate, s-a adoptat numai unul

luni, 6 decembrie 2010

Osipov despre Summit-ul OSCE: Nu a fost consens. Din trei documente preconizate, s-a adoptat numai unul
Foto: gov.md

În pofida intențiilor inițiale, Summit-ul de la Astana a produs un rezultat minimalist, nu a fost posibil de adoptat toate documentele pe care Summit-ul și le-a propus în faza de pregătire. Delegațiile nu au reușit să ajungă la consens pe marginea reflectării problematicii conflictelor. Ţărilor membre le este mai ușor să-și reconfirme vechile angajamente decât să traseze o cale nouă și noi acțiuni pentru rezolvarea crizelor. Declarația aparține vicepremierului pentru reintegrare, Victor Osipov, care a susținut astăzi, 6 decembrie, un briefing de presă cu privire la rezultatele Summit-ului de la Astana.


Osipov a menționat că deși delegația Republicii Moldova a încercat să fie flexibilă în găsirea unui consens pentru soluționarea diferendului transnistrean, negocierile din culoare cu reprezentanții statelor participante au fost foarte dificile. ”Dacă nivelul de reprezentare al RM ar fi fost unul de vârf, posibilitățile de a promova obiectivele noastre şi necesitatea rezolvării diferendului transnistrean ar fi fost mai mari, ar fi fost posibile întâlniri la nivel de șefi ai statului”, a specificat Osipov, referindu-se la faptul că președintele interimar, Mihai Ghimpu, a refuzat să meargă la Astana.

Șeful delegației RM a accentuat că din cele trei documente preconizate - Declaraţia comemorativă, Declaraţia politică şi Planul de acţiuni vizând căile de depăşire a problemelor de securitate majore - a fost adoptată doar Declarația comemorativă, care a reiterat angajamentele de bază ale statelor membre, a subliniat necesitatea de a intensifica eforturile și de a preveni reescaladarea și apariția unor noi conflicte. ”Delegațiile statelor participante au avut poziții divergente în ceea ce ține soluționarea conflictelor, am propus formule cu care acestea nu au fost de acord”, a explicat Osipov, menționând, totodată că  rezultatele Summit-ului de la Astana nu vor afecta evoluția negocierilor în formatul „5+2”.

UNIMEDIA precizează că delegația RM a pledat pentru reluarea imediată şi necondiţionată a negocierilor oficiale în formatul „5+2” și finalizarea procesului de retragere din Moldova a forţelor militare şi a muniţiilor Federaţiei Ruse, în conformitate cu angajamentele asumate la Summit-ul OSCE de la Istanbul, din anul 1999. Menţionăm că Mihai Ghimpu a refuzat să participe la Summit-ul OSCE de la Astana. El a explicat că angajamentul de a retrage trupele rusești de pe teritoriul RM, pe care și l-a asumat Federația Rusă la Summit-ul OSCE de la Istanbul, nu a fost realizat până în prezent.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Ana Rîmbu


0 Comments: