Cheltuielile reale din campanie sunt de 4-5 ori mai mari decât cele raportate oficial. Ioniţă: Am mers 8 mii de km cu maşina proprie, nu mi-a plătit partidul, aceste costuri nu pot fi contabilizate

luni, 6 decembrie 2010

Cheltuielile reale din campanie sunt de 4-5 ori mai mari decât cele raportate oficial. Ioniţă: Am mers 8 mii de km cu maşina proprie, nu mi-a plătit partidul, aceste costuri nu pot fi contabilizate
Foto: transporter.ro

Cheltuielile reale în campania pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010 sunt de 4-5 ori mai mari decât cele declarate. "Costurile totale de companie, cel puţin în cazul a trei partide monitorizate de IDIS "Viitorul" - PLDM, PCRM şi PDM - ar putea să ajungă la 42 milioane de lei pentru fiecare", a declarat astăzi, 6 decembrie 2010, politologul Cornel Ciurea, în cadrul evenimentului de lansare a studiului "Finanţarea partidelor politice: între transparenţă şi obscuritate".


Partidele politice mari au fost consiliate în această campanie electorală de politehnologi aduşi din Federaţia Rusă şi din Occident. "Costurile acestor servicii, în special pentru partidele mari, se apropie de 1 milion de dolari, cifră care reprezintă circa 20% din bugetul de campanie a unui partid mare", a explicat co-autorul studiului, Leonid Litra.

Costurile care au fost imposibil de monitorizat din cauza accesului dificil la date, sunt estimate la circa 1 milion de dolari. Astfel, bugetul total de campanie a PLDM, PDM şi PCRM se estimează la circa 4,5 - 5,0 milioane dolari fiecare. Totuşi, alegerile din 2010 nu sunt considerate de către autorii studiului drept unele foarte costisitoare, din moment ce partidele mari au cheltuit în medie 2 euro pentru fiecare participant la vot. 

"Nu trebuie să ne ruşinăm că campania electorală costă. Da, ea costă, dar o campanie ieftină ar putea fi una scumpă pentru societate", a spus Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare pentru Economie, Buget şi Finanţe. "Pe parcursul campaniei electorale, am mers în teritoriu cu maşina proprie. Am circulat 8 000 de km timp de 30 de zile şi nimeni nu mi-a plătit. Deci aceste cheltuieli nu vor putea fi contabilizate nicăieri", a spus Ioniţă. Acesta a ţinut să menţioneze că practica altor state arată că circa 10-15% din cheltuieli este imposibil să fie contabilizate şi este important ca RM să tindă la acest lucru.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Daniela Dermengi


0 Comments: