Drapelul european împlineşte astăzi 55 de ani

miercuri, 8 decembrie 2010

Drapelul european împlineşte astăzi 55 de ani
Foto: guideurope.com

Drapelul Europei, format din 12 stele galbene aşezate în cerc pe un fond albastru, este simbolul uniunii popoarelor europene încă din 1955. Mai întâi a fost folosit de Consiliul Europei, apoi preluat de Comunitatea Economică Europeană şi, în cele din urmă, de Uniunea Europeană, în 1993.


Europenii au început să îşi caute un drapel încă din 1950 şi, după mai multe încercări respinse din diferite motive, s-a căzut de acord asupra unui model propus de Arsene Heinz, fost angajat al poştei Consiliului Europei. Dupa mici ajustari făcute de Paul Levy, Consiliul l-a aprobat la 25 octombrie 1955 şi apoi l-a adoptat, în 8 decembrie.

Drapelul a fost arborat pentru prima oara în 13 decembrie 1955, la Paris, este încarcat de simboluri. Fundalul albastru reprezintă "cerul albastru al vestulului", iar numărul şi felul în care sunt aşezate stelele arată o unitate perfectă şi completă la fel ca cea pe care semnele zodiacului o crează în univers. 

Stelele nu se schimbă în funcţie de membrii organizaţiei pentru că sunt menite să îi reprezinte pe toţi locuitorii Europei, chiar şi pe cei din ţările care nu au aderat înca la blocul comunitar.

Numărul stelelor nu a reprezentat niciodată numărul membrilor, deşi Consiliul Europei avea în acea vreme 15 ţări membre şi se dorea ca fiecare dintre ele să fie reprezentată de o stea. S-a renunţat la această şi s-a ales varianta cu 12 stele, una fără conotaţii politice şi care caracterizează o unitate completă dacă ne gândim la cele 12 ore ale ceasului, cele 12 luni ale anului, cele 12 semne zodiacale sau cei 12 apostoli.

De la 1 noiembrie 1993, steagul reprezintă şi simbolul Uniunii Europene fiind folosit inclusiv pe plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor din ţările membre şi pe monede. 

Potrivit Tratatului de la Lisabona adoptat în toamna 2009, drapelul continue să reprezinte ideea de uniune a popoarelor europene, alături de imnul Oda Bucuriei, motto-ul Unitate în diversitate, moneda Euro şi ziua Europei.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: