Violenţa sexuală asupra copiilor: Nu sunt cunoscute toate cazurile de abuz, ba mai mult – nu se acceptă ca fiind adevărate

joi, 9 decembrie 2010

Violenţa sexuală asupra copiilor: Nu sunt cunoscute toate cazurile de abuz, ba mai mult – nu se acceptă ca fiind adevărate
Poză simbol
Foto: vestic.ro

Pe parcursul anului 2009 în Republica Moldova pe seama cazurilor de abuz sexual, cu implicarea minorilor, au fost întocmite 50 de cauze penale. din care 34 au fost remise în instanţa de judecată, iar 12 cauze penale au fost clasate. Pe parcursul anului 2010, au fost înregistrate 41 de cauze penale, 19 fiind remise în instanţă, iar 10 cazuri fiind clasate.


Aceste date au fost oferite de către Ministerului Afacerilor Interne la solicitarea avocatului parlamentar, Tamara Plămădeală.

Tamara Plămădeală afirmă că este evidentă discrepanţa mare între statisticile oficiale prezentate de Ministerul de Interne şi studiul efectuat la nivel naţional de către UNICEF. Or, la nivelul structurilor de stat nu se utilizează acele pârghii necesare, care ar identifica toate cazurile de abuz sexual, fără nici o excepţie. Specialiştii menţionează că nu sunt cunoscute toate cazurile de abuz, ba mai mult – nu se acceptă ca fiind adevărate. 

"Astăzi, din păcate, asistăm la o creştere semnificativă a numărului cazurilor de abuz sexual asupra copiilor şi acest lucru nu trebuie să devină un secret, ci acceptat ca pe o realitate dureroasă. Astfel, este necesar să se intervină la nivel fiecare caz aparte, să fie instituit acel mecanism, care ar contribui în mod direct la depistarea tuturor cazurilor în care un copil a suferit de pe urma unui abuz sexual", afirmă avocatul copilului. 

În Europa, unul din 5 copii devine victimă a unui caz de violenţă sexuală. Se estimează că în 70 – 85 % din cazuri, agresorul este cunoscut de către victimă. 

Violenţa sexuală asupra copiilor poate să se manifeste sub diverse forme: incest şi abuz sexual, pornografie, prostituţie, agresiune din partea altor copii şi adolescenţi etc. Consecinţele negative ale unui act de abuz sexual vor însoţi copilul pînă cînd acesta devine adult, între timp copilul trăind momente din viaţă foarte dificile.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: