Academicienii şi oamenii de ştiinţă propun crearea unei coaliţii parlamentare largi, ca soluţie a crizei post-electorale

marți, 7 decembrie 2010

Academicienii şi oamenii de ştiinţă propun crearea unei coaliţii parlamentare largi, ca soluţie a crizei post-electorale
Foto: newsmoldova.md

Într-un apel către clasa politică, academicienii şi oamenii de ştiinţă îndeamnă la responsabilitate şi consens în numele unei societăţi prospere. „Astăzi mai mult ca oricând clasa politică din Republica Moldova trebuie să demonstreze prin fapte că nu este condusă de ambiţii şi interese de moment, că este în serviciul cetăţenilor. Partidele politice care au obţinut încrederea electoratului nu trebuie să permită antrenarea ţării într-un cerc vicios de alegeri anticipate”, se menţionează în declaraţia oamenilor de ştiinţă. Ei propun crearea unei coaliţii parlamentare largi, ca soluţie a crizei post-electorale.


În mesaj se subliniază că rata înaltă de participare la ultimul scrutin electoral, demonstrează o dată în plus că societatea noastră îşi doreşte o guvernare stabilă, generatoare de prosperitate şi dezvoltare. 

„Noi, semnatarii prezentului apel, îndemnăm elita politică să înceteze retorica electorală beligerantă şi să iniţieze un dialog transparent şi eficient pentru constituirea autorităţilor supreme ale statului.  Nu uitaţi că poporul Republicii Moldova este deţinătorul suprem al suveranităţii, iar clasa politică este delegată să exercite voinţa acestuia. Miza plasată pe trădări sau cumpărări de voturi denaturează alegerea poporului, diminuând importanţa Parlamentului în calitate de for suprem de dialog în cadrul sistemului democratic”, afirmă membrii Academiei de Ştiinţe a Moldovei. 

Academicienii cheamă partidele politice care au acces în Parlament să-şi respecte  promisiunile, programele şi iniţiativele enunţate în timpul campaniei electorale şi să asigure dezvoltarea economică a  Republicii Moldova. „Să demonstrăm lumii întregi că Moldova este o ţară europeană, cu o clasă politică responsabilă, în care noţiunile de toleranţă şi respect reciproc sunt omniprezente, iar punctul de referinţă este interesul naţional al ţării”, se mai spune în declaraţie.

Printre semnatarii acestui apel se numără academicienii: Gheorghe Duca, Teodor Furdui, Eugen Doga, Ion Druţă, Dumitru Matcovschi şi Mihai Cimpoi.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: