Runda de negocieri nr. 2! Primele declarații după întâlnirea dintre Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu

sâmbătă, 11 decembrie 2010

Runda de negocieri nr. 2! Primele declarații după întâlnirea dintre Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu
Colaj: UNIMEDIA

Liderii PLDM, PD și PL s-au întâlnit azi seara la Palatul Republicii pentru a negocia despre posibilitatea de a forma o coaliție de centru-dreapta. Întrunirea dintre Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu s-a încheiat după cca o oră și jumătate de discuții.

La ieșirea de la întâlnire, Filat s-a arătat optimist vă se va reuși crearea unei coaliții de centru-dreapta, iar PLDM-PD-PL vor continua cursul pro-european al R. Moldova. Marian Lupu a declarat că nu poate cataloga discuțiile ca negocieri. "Am discutat despre toată gama mecanismelor care constituie actul de guvernare. Au fost discuții relevante, din punctul meu de vedere", a precizat acesta. De cealaltă parte, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că discuțiile merg înainte, iar PLDM trebuie să vină cu un răspuns referitor la unele propuneri care au apărut. Președintele PL a lăsat să se înțeleagă că cei trei lideri PLDM-PD-PL se vor întâlni în această seară din nou și la Cricova, unde vor merge cu Președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.


Echipele de negociatori au fost formate până acum după cum urmează: la PLDM - Vlad Filat, Mihai Godea și Alexandru Tănase, la PL - Mihai Ghimpu, Ion Hadârcă si Anatol Șalaru, PD - Marian Lupu, Dumitru Diacov și Vladimir Plahotniuc.

Vedeți mai jos declarațiile celor 3 lideri participanți la întrunirea de astăzi:

Vlad Filat, președinte PLDM: Am continuat discuțiile. Astăzi am purces chiar și la negocieri. Așa cum am spus și data trecută nu este ușor, dar este necesar. Am discutat despre o partajare echitabilă a responsabilităților pe domenii concrete și asigurarea funcționării instituțiilor statului. Cred că pentru următoarea întâlnire, vom fi în situația în care să avansăm pe documente concrete. Sunt încrezător că vom reuși să asigurăm o coaliție pro-europeană, pentru a continua procesele începute anul trecut. Am discutat despre un model de partajare a funcțiilor, dar nu despre funcții în special. Suntem gata să facem compromisuri rezonabile. Modelul propus de PLDM e acceptat de toate componentele AIE, dar având în vedere realitățile prezente, există posibilitatea ca PDM să dețină întâi funcția de președinte al Parlamentului, pentru ca ulterior să candideze pentru funcția de președinte al țării. Din câte am înțeles, există deschidere în acest sens și din partea PL.

Marian Lupu, președinte PDM: Pentru ca să vă ridic dispoziția, cu titlu de glumă, puteți să dați declarația de dimineață și am terminat. Dacă e să revenim la serios, acum seara au continuat discuțiile și schimbul de opinii. Convorbirile s-au concentrat pe mecanismele de guvernare. Au fost discuții relevante din punctul meu de vedere, cu exemple reușite din trecut referitor la activitatea din Parlament și Executiv. În egală măsură, s-a discutat și despre disfuncționalități. Nu aș putea spune că sunt chiar negocieri. Foarte mult depinde de închiderea discuțiilor cu privire la principii. PDM este interesat de discuții pe toată gama de mecanismelor de guvernare, care nu constă în 3 funcții.

Mihai Ghimpu, președinte PL: Discuția a continuat. De data aceasta am abordat și probleme mai concrete. Odată ce a existat o activitate în comun a Alianței, înafară de principii se discută și problemele care ne-au dezbinat/abătut de la o activitate corectă. Am discutat și aceste aspecte. Desigur că discuția, de data aceasta, a făcut un pas spre Alianță între aceste 3 partide. Dar, încă e devreme. Sunt și unele probleme mai sensibile, de altă natură, la care PLDM trebuie să dea răspuns. Nu pot să vă spun mai multe. Cred că lucrurile merg înainte, spre bine. Au existat probleme în cadrul Alianței, nu avem ce ascunde. De aceea, acum trebuie să stabilim totul pe foaie pentru a arăta că putem să fim o echipă omogenă, puternică. PL va face tot posibilul pentru ca această Alianță să existe. Dacă va fi nevoie să facem niște schimbări pentru o perioadă - vom accepta. Dar, nu vom accepta ca PL să rămână numai cu înțelegea și cu onoarea. Vreau să vă spun și altceva, sunt convins că vom găsi cele două voturi, poate chiar acum la renumărare.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: