Presa rusă: Buna desfăsurare a Summit-ului CSI a fost împiedicată. Ghimpu a devenit unicul şef de stat care a refuzat să vină la Moscova

vineri, 10 decembrie 2010

Presa rusă: Buna desfăsurare a Summit-ului CSI a fost împiedicată. Ghimpu a devenit unicul şef de stat care a refuzat să vină la Moscova
Colaj: UNIMEDIA

”Buna desfăsurare a Summit-ului Comunităţii Statelor Independente a fost împiedicată. În ultimul moment, Preşedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a refuzat să sosească în capitala Rusiei, motivând situația politică complicată. Astfel, Ghimpu a devenit unicul şef de stat care a refuzat să vină la Moscova pentru a participa la Summit-ului CSI”, scrie gazeta.ru.

Mai mult, Mihai Ghimpu a declarat că la Chișinău au loc negocierile în privința creării unei coaliții post-electorale, iar la reuniunea Consiliului şefilor de state al Comunităţii Statelor Independente nu au fost planificate careva subiecte de o importanță principială. Astfel, șeful statului moldovenesc a semnat un decret prin care l-a delegat la Summit pe viceprim-ministrului, ministrului Economiei, Valeriu Lazăr.


Potrivit publicației ruse, liderul din Moldova este un susținător principal al integrării Republicii Moldovei și României și totodată oponenul dislocării trupelor armate ruse în regiunea transnistreană. ” Vara trecută, un scandal a fost provocat prin decretul său prin care ziua de 28 iunie este declarată zi de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice și pe care Moscova a văzut ca un pas anti-rus. Adevărat, iniţiativa Ghimpu nu a gasit nici sprijin în parlament”, scrie gazeta.ru.

Presa rusă mai anunță că motivul pentru care Mihai Ghimpu nu merge la Moscova este faptul că Kremlinul a făcut lobby pentru crearea unei coaliţii dintre partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi Partidul Democrat, pentru care la Chișinău a mers șeful administraţiei prezidenţiale ruse Serghei Naryshkin. 

Pe de altă parte, există un alt motiv pentru care șeful statului moldovenesc a refuzat să participe la Summit-ului CSI și anume faptul că astăzi, în Republica Moldova se află Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek și este foarte important ca actualul lider moldovean să poată conta pe susținerea acestuia în scopul păstrării Alianței pentru Integrare Europeană.

Amintim că ieri, 9 decembrie, președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a semnat un decret privind participarea Republicii Moldova la reuniunea Consiliului şefilor de state al Comunităţii Statelor Independente. Totodată, decretul prevede şi delegarea împuternicirilor ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, de a semna în numele Republicii Moldova, unele documente incluse în ordinea de zi a reuniunii.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la gazeta.ru
Redactor: Maia Visterniceanu


0 Comments: