Miniştrii de Externe ai Suediei şi Poloniei: Republica Moldova ar trebui să profite de faptul că UE doreşte să o ajute. Dacă alegeți Vestul, vă așteaptă regim fără vize în UE

miercuri, 8 decembrie 2010

Miniştrii de Externe ai Suediei şi Poloniei: Republica Moldova ar trebui să profite de faptul că UE doreşte să o ajute. Dacă alegeți Vestul, vă așteaptă regim fără vize în UE
Foto: Colaj UNIMEDIA

Uniunea Europeană îşi doreşte ca în Republica Moldova să fie creată cât mai grabnic coaliţia de guvernare şi să continue cursul european început acum un an şi jumătate. Acesta este mesajul pe care au vrut să-l transmită cei doi miniştri de Externe ai Suediei şi Poloniei, Carl Bildt şi Radosław Sikorski, în cadrul unei conferințe de presă susținută în seara de astăzi, 8 decembrie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

„Europa trece de asemenea printr-o perioadă dificilă, sunt incertitudini pe piaţă economică şi financiară, de aceea certitudinea politică este mai mult decât necesară în astfel de cazuri”, a declarat ministrul de Externe al Suediei, Carl Bildt. „ Moldova s-a descurcat foarte bine în cadrul Parteneriatului Estic şi dacă va continua acest vector în acelaşi ritm dinamic şi ascendent, ţara dvs va beneficia de integrare economică şi regim fără vize în UE”, a subliniat și ministrul de Externe al Poloniei, Radosław Sikorski. 


Cei doi oficiali europeni au menționat că Uniunea Europeană nu se va implica în politica internă a Republicii Moldova. „Decizia finală, privind formarea coaliţiilor de guvernare, aparţine liderilor celor patru partide. Noi respectăm suveranitatea Republicii Moldova. Vizita noastră a avut un caracter strict de informare”, a mai spus ministrul polonez.

Întrebat de jurnalişti despre discuţiile cu liderii politici, ministrul suedez a spus că le-a spus același lucru. „Nu cred că ne-au spus ceva diferit decât vă spun vouă. În orice caz, Europa este dispusă să rămână în continuare susţinătorul Republicii Moldova”.

„Coaliţiile politice nu sunt niciodată uşoare, mai ales în procesul de guvernare a ţării. Orgoliile politice trebuie să fie lăsate într-o parte şi să se acţioneze în interesul cetăţenilor. În special acum, Republica Moldova ar trebui să profite de faptul că UE doreşte să o ajute”, a accentuat Sikorski.


UNIMEDIA amintește că cei doi oficiali europeni s-au întâlnit azi cu liderii PCRM, PLDM, PD și PL. La sfârșitul săptămânii trecute, și șeful administrației prezidențiale din Federația Rusă, Serghei Narîșkin, a efectuat o vizită la Chișinău. Acesta s-a întâlnit la Reședința de Stat cu președintele interimar Mihai Ghimpu. Ulterior, a avut o întâlnire cu liderii PD și PCRM la sediul reședinței ambasadorului rus în R. Moldova. Serghei Narîșkin nu s-a întâlnit cu președintele PLDM.    
 
Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


0 Comments: