Voronin schimbă integrarea europeana a Republicii Moldova pe aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan

luni, 6 decembrie 2010

Voronin schimbă integrarea europeana a Republicii Moldova pe aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan
Foto: Colaj UNIMEDIA/photo.md

”Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia - Belarus -Kazahstan ar fi o dovadă a aprofundării relațiilor strategice moldo-ruse”. Aceasta este declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin, făcută în cadrul întrevederii de ieri cu șeful Administraţiei prezidenţiale de la Moscova, Serghei Narâșkin. Pe de altă parte, liderul comuniștilor a declarat anterior că formațiunea sa ar avea o nouă concepție a politicii externe - anume PCRM va scoate vizele moldovenilor pentru UE

Afirmațiile lui Vladimir Voronin par să vină în contradicție. Potrivit Comisarului European pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule, aderarea la spațiul vamal comun este incompatibilă cu edificarea unei zone libere de comerț cu UE și cu obiectivele de integrare europeană. Mai mult, aderarea la Uniunea Vamală Rusia - Belarus-Kazahstan contravine principiilor Organizației Mondiale a Comerțului, membru a căreia este Republica Moldova. 


”Este deja clar că UE nu doreşte şi nici nu se mai poate extinde. Moldova trebuie să-şi îndrepte cursul spre integrarea în Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan”, declara liderul comuniştilor într-un interviu acordat agenţiei ruse ITAR-TASS în luna septembrie a acestui an.

UNIMEDIA amintește că Acordul între Rusia, Belarus și Kazahstan în vederea creării unui spațiu vamal comun a fost semnat la 6 octombrie 2007, dar abia în 2010 cele trei țări au semnat o declarație ce asigura intrarea în vigoare a Codului vamal și făcea deplin operațională Uniunea vamală.

În primăvara acestui an, Ucraina a refuzat să adere la spațiul vamal comun pentru că acest pas contravine procesului de integrare europeană. Administrația prezidențială de la Kiev a declarat că va avea drept prioritate crearea unei zone de comerţ liber cu UE. Totuși, Ucraina rămâne a fi divizata pe marginea acestui subiect, ca urmare a faptului că  președintele ucrainean, Victor Ianukovich, încearcă să promoveze o politică de ameliorare a relațiilor ruso-ucrainene, afectate în timpul guvernării lui Victor Iușcenko. Colac peste pupăză, în iulie 2010, președintele Siriei,  Bashar al-Asad, s-a arătat interesat de aderarea țării sale la Uniunea Vamală Rusia - Belarus -Kazahstan. 

La rândul său, Comisarul European pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule, a precizat că edificarea unei zone de comerț liber cu UE este incompatibilă cu aderarea la o strucutură postsovietică, cum ar fi Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. ”Nu am motive să cred că autoritățile ucrainene vor duce negocieri concomitent în vederea aderării la spațiul vamal comun și la zona de liber comerț cu UE. Am făcut anterior suficiente declarații  referitor la incompatibilitatea acestora”, a spus Fule. 

Mai mult, aderarea la Spațiul Vamal Comun al Rusiei, Kazahstan și Belarus contravine obligațiilor țărilor membre ale Organizației Mondiale a Comerțului, din care fac parte și Ucraina, dar și R. Moldova. Motivul - pentru orice țară este posibilă aderarea numai la o singură uniune vamală.

UNIMEDIA precizează că volumul comerțului Moldovei cu UE a depăşit 50% din volumul totalul al operaţiunilor de comerţ, iar cu Rusia - mai puțin de 20%. Astfel, aderarea la spațiul vamal comun cu Federația Rusia ar putea afecta relațiile comerciale ale Moldovei cu UE. 


Vedeți mai jos la minutul 1.48 declarațiile făcute ieri de Vladimir Voronin referitor la acest subiect: 


Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: