The Moscow Times: 5 motive pentru care Rusia poate adera la NATO

sâmbătă, 11 decembrie 2010

The Moscow Times: 5 motive pentru care Rusia poate adera la NATO
Foto: topnews.in

Directorul departamentului de planificare a politicilor din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, Aleksandr Kramarenko, oferă în ediţia de joi a cotidianului rus de limbă engleză, The Moscow Times, 5 motive pentru care Rusia poate adera la NATO, într-o replică punctuală la un articol semnat de Michael Bohm, anunță financiarul.ro


Vedeți mai jos cele 5 motive expuse de Kramarenko:

1. Rusia deţine controlul civil şi democratic asupra forţelor sale armate, ceea ce poate fi dovedit cu uşurinţă urmărind dezbaterile din mass-media din Rusia. Unii cred chiar că acest control nu poate fi mai civil decât este deja cazul. Mai mult decât atât, în istoria Rusiei, inclusiv în perioada sovietică, ţara a avut întotdeauna o tradiţie îndelungată în această privinţă. Controlul de către organizaţiile neguvernamentale poate să nu fie ideal, dar şi aici au fost realizate progrese constante. Există, de asemenea, o deschidere amplă în afacerile militare ale Rusiei. Luaţi, de exemplu, cea mai recentă doctrină militară, publicată în luna februarie. Deşi poate fi înţeleasă nemulţumirea lui Bohm cu privire la starea societăţii ruse – de altfel împărtăşită de către clasa politică a Rusiei şi de către publicul larg, acesta trebuie să aibă în vedere amploarea şi profunzimea tulburărilor prin care Rusia a trecut în ultimele două decenii, precum şi faptul că Rusia de azi a fost modelată, printre altele, de factori externi, inclusiv de politicile contradictorii faţă de Rusia ale fostei administraţii americane a preşedintelui George W. Bush. Din fericire, scrie Kramarenko, relaţiile americano-ruse s-au îmbunătăţit considerabil după ce Obama a fost ales preşedinte, ceea ce explică de ce statutul de viitor membru al Rusiei la NATO a devenit parte a discuţiei politice.

2. Există un obicei larg răspândită în rândul anumitor elite occidentale – şi în rândul publicului larg – de a crede că Occidentul ştie ce este mai bine pentru Rusia decât Rusia în sine. Atunci când autorul a declarat că “Rusia are nevoie de NATO ca duşman”, el s-a referit la opiniile exprimate de către unii politicieni şi jurnalişti marginali. Dmitri Rogozin, reprezentantul Rusiei la NATO, este un campion ferm al unei relaţii consolidate dintre Rusia şi NATO. Ceea ce acesta a scris pe Twitter în luna martie cu privire la planificarea militară a NATO împotriva Rusiei este adevărat. Poate că NATO este mai responsabilă decât Rusia pentru o lipsă de transparenţă în afacerile militare, scrie Kramarenko. Legat de doctrina militară a Rusiei, ea nu susţine că NATO este un pericol în sine, ci mai degrabă că expansiunea spre est a Alianţei este mai aproape de graniţele Rusiei.

3. În ceea ce priveşte China, aderarea Rusiei la NATO nu ar reprezenta o ameninţare pentru aceasta, de vreme ce va exista o structură tripolară de cooperare în domeniul securităţii între SUA, Uniunea Europeană şi Rusia. Natura sa se va schimba astfel radical. Ar fi dificil să ne imaginăm un NATO care funcţionează pe bază de consens, angajându-se în acţiuni militare ostile împotriva Rusiei. Evenimentele din august 2008 oferă dovezi ample în acest sens. Astfel, nu va fi nimic în mod inerent anti-chinez în cazul în care Rusia se alătură NATO, la fel cum nu există nimic în mod inerent anti-rus în întoarcerea Franţei în structurile militare ale Alianţei şi nimic anti-occidental în uniunea chinezo-rusă din cadrul Organizaţiei Cooperării de la Shanghai (SCO).

4. Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) nu este o imagine în oglindă a NATO. Dacă Rusia va deveni membră a NATO, Alianţa s-ar transforma în ceva nou. Acest lucru ar rezona foarte bine cu tendinţele actuale în domeniul afacerilor internaţionale, inclusiv cu conceptul formulat de fostul consilier de securitate naţională, Zbigniew Brzezinski, al unei reţele de securitate la nivel mondial.

5. Ambiţiile globale ale Rusiei sunt rezonabile. Rusia este mulţumită să fie una din principalele naţiuni din lume, adică să fie exact acolo unde se află astăzi. Rusia este un membru de frunte al G-20, G-8, BRIC şi SCO. De asemenea, Rusia crede că sfârşitul Războiului rece a abolit în mod eficient statutul de superputere. Kramarenko îşi exprimă totodată dezacordul cu privire la afirmaţia lui Bohm că aderarea Rusiei la NATO este o “iluzie.” Desigur, scrie responsabilul rus, Rusia nu va bate la uşa Alianţei, dar dacă NATO va invita Rusia să se i alăture, pentru Moscova ar fi dificil să refuze invitaţia. „Impresia mea – scrie Kramarenko – este că această realitate este bine înţeleasă de către partenerii Rusiei, dar că unii sunt cu adevărat speriaţi de perspectiva unei eventuale aderări a Rusiei la NATO”.

Acesta este motivul pentru care dezbaterea este distorsionată şi prezentată în mod greşit, este de părere el. Pentru a acoperi incapacitatea psihologică a NATO de a face o ofertă de aderare Rusiei, Alianţa plasează responsabilitatea în curtea Rusiei. De fapt, remarcă oficialul rus, adevărata problemă pare a fi refuzul de a coopera cu Rusia de pe poziţii egale şi având în vedere interesul reciproc.

0 Comments: