CCCEC: Nereguli în acte, antisanitărie, furt “la kilogram” în cazul pâinii-clei

luni, 6 decembrie 2010

CCCEC: Nereguli în acte, antisanitărie, furt “la kilogram” în cazul pâinii-clei
Poză simbol
Foto: 4.bp.blogspot.com

Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a verificat vineri, 3 noiembrie, mai multe grădiniţe din sectorul Ciocana care au primit în alimentaţie pâine necalitativă de la agentul economic care a câştigat licitaţia pentru aprovizionarea a 37 instituţii preşcolare din capitală cu produse de panificaţie.


Chestionaţi de colaboratorii CCCEC, şefii instituţiilor preşcolare au declarat că nu este pentru prima dată când primesc pîiine-clei, iar în unele cazuri, pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor, au procurat pâine de la magazine. Drept confirmare au fost prezentate bonuri de plată care demonstrează achiziţiile declarate.

Directorii instituţiilor preşcolare au comunicat că au sesizat în repetate rânduri Direcţia educaţie Ciocana despre pâinea necalitativă, care la rândul ei a trimis scrisori agentului economic privind redresarea situaţiei. Chiar şi aşa acesta nu s-a conformat.

Vineri, o echipă a CCCEC a descins la brutăria agentului economic localizată în s. Puholi, Ialoveni. La momentul controlului au fost identificate mai multe nereguli ce ţin de încălcarea procesului de producere, antisanitărie, vestimentarea necorespunzătoare a personalului: încăperea nu este încălzită, tavanul curge, pereţii sunt cu mucegai, utilajul este învechit, iar personalul nu este echipat conform normelor igienico-sanitare. Tabloul general – antisanitărie totală.

Totodată, a fost depistat un sac cu făină de 50 kg de producere belarusă, fără acte de provenienţă, deşi în contractul de achiziţionare a materiei prime figurează un alt producător autohton, care livrează făină în pachete cu cantitatea de 2000 grame, fapt care generează dubii asupra calităţii materiei prime.

În aceste condiţii şi certificatele de conformitate pentru producerea pâiinii sunt expirate. În cadrul investigaţiilor, angajaţii CCCEC au procurat de la magazinul din preajma brutăriei 10 pâini pentru a verifica greutatea acestora. Şi aici, nereguli. Chiar dacă o unitate trebuia să cântărească 500 gr, aceasta abia ajungea la 471-480 gr. Acelaşi lucru a fost constatat şi la cântărirea a 10 pâini de la grădiniţele verificate.

Centrul a dispus Institutului Naţional de Standardizare şi Metrologie efectuarea a două expertize privind calitatea pâini: prima urmează să certifice calitatea pâinii prezentate în şedinţa operativă a Primăriei, iar cea de a doua – a mostrelor ridicate la momentul controlului.

În prezent, Centrul prelucrează informaţia obţinută în vederea stabilirii persoanelor care se fac vinovate de situaţie.
De notat că agentul economic vizat a livrat pîiine şi produse de panificaţie în 20 grădiniţe din sectorul Centru, 17 – Ciocana şi Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: