MAE al României: Conexiunile între aderarea României la Schengen și relația României cu Republica Moldova sunt artificiale

sâmbătă, 11 decembrie 2010

MAE al României: Conexiunile între aderarea României la Schengen și relația României cu Republica Moldova sunt artificiale
Foto: karadeniz-press.ro

Ministerul Afacerilor Externe al României precizează că afirmațiile ministrului francez pentru afaceri europene, Laurent Wauquiez, referitoare la pretinsa nerecunoaștere de către România a frontierei de stat cu Republica Moldova nu corespund realității, relatează hotnews.ro.

Reacția vine după ce Franța a adus noi argumente pentru a arăta că România și Bulgaria nu sunt gata să adere la zona Schengen. Guvernul francez invoca, printre altele, faptul că Romania nu recunoaște frontiera cu Moldova.


"Conexiunile între chestiunea aderării României la Spațiul Schengen și relația României cu Republica Moldova sunt artificiale. Acestea constituie o încercare de deviere a discuției către subiecte nelegate de criteriile Schengen, pe care România le îndeplinește, conform tuturor evaluărilor misiunilor europene de verificare în domeniu", se arata intr-un comunicat MAE al României.

MAE român reamintește că frontierele României de după cel de-al Doilea Război Mondial au fost stabilite prin Tratatul de Pace de la Paris din 1947. Totodată, România a recunoscut independența R. Moldova exact în ziua proclamării ei, pe 27 august 1991. "Acest gest a fost total și complet, un act de voință politică ce, potrivit dreptului internațional, implică recunoașterea tuturor elementelor constitutive ale unui stat, inclusiv frontierele sale. Frontiera dintre Romania și R. Moldova nu este disputată", se precizează în comunicat.

Reamintim că, România și R. Moldova au semnat în noiembrie 2010 Tratatul privind regimul frontierei de stat, colaborarea li asistența mutuală în probleme de frontieră. Documentul stabilește un regim juridic modern al frontierei comune și creează baza necesară pentru cooperarea între autoritățile de frontieră din Romania și Republica Moldova.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la hotnews.ro


0 Comments: