duminică, 5 decembrie 2010
Foto: evz.ro
|
Comuniştii s-au aliat cu democraţii pentru a forma o nouă alianţă de guvernământ la Chişinău, susţine presa rusă, după o întâlnire pe care Vladimir Voronin a avut-o cu un oficial rus.
Vizita la Chişinău a şefului administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narâşkin, la mai puţin de o săptămână de la alegerile legislative din 28 noiembrie, pare să fi deturnat negocierile postelectorale care mergeau în direcţia formării unei noi coaliţii proeuropene, de data aceasta în format restrâns. Anunţul liderului comunist Vladimir Voronin, făcut doar pentru presa rusă, privind crearea unei alianţe de guvernământ cu Partidul Democrat condus de Marian Lupu i-a luat prin surprindere doar pe cei care nu au pus în context declaraţia fostului preşedinte moldovean.
Rusia este foarte interesată de relaţia cu Republica Moldova şi vrea să se asigure că viitoarea guvernare va ţine cont de acest lucru, sublinia, ieri, emisarul rus, după întrevederea cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu. Acesta din urmă a văzut în prezenţa demnitarului rus o dovadă a intereselor pe care Rusia le men ţine în fosta republică sovietică.
Narâşkin a evitat însă orice întâlnire cu Vlad Filat, premierul în exerciţiu şi preşedintele celei mai importante formaţiuni proeuropene, Partidul Liberal Democrat, pilonul în jurul căreia se negocia o nouă coaliţie la Chişinău, motivând că acesta din urmă s-a întâlnit deja cu omologul său rus Vladimir Putin.
Prima reacţie la declaraţiile lui Voronin a venit din partea lui Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat. "Nu este corectă informaţia. Cum poate fi creată această coaliţie, dacă în partid chestia asta nu a fost discutată?", a declarat liderul democrat pentru Agerpres.
La câteva ore după anunţul liderului comunist, Marian Lupu nu făcuse încă nicio precizare cu privire la o eventuală alianţă cu PCRM.
Presa rusă a scris că obiectivul vizitei lui Serghei Narâşkin la Chişinău este impulsionarea negocierilor pentru formarea unei largi coaliţii de guvernământ în care să intre toate cele patru partide care au intrat în noul legislativ, celei trei formaţiuni proeuropene- democraţii, liberalii şi liberal-democraţii, alături de comunişti.
0 Comments:
Post a Comment