Presa franceză: Uniunea Europeană se teme de un val major de imigrare din Moldova

luni, 6 decembrie 2010

Presa franceză: Uniunea Europeană se teme de un val major de imigrare din Moldova
Foto: hotnews.ro

În aprilie 2009 preşedintele României Trăian Băsescu a decis să simplifice procedurile de acordare a cetăţeniei pentru moldovenii care doresc să o obţină şi care pot dovedi descendenţa română, în urma intensificării tensiunilor dintre București și guvernarea comunistă. De atunci zeci de mii de cetățeni moldoveni sunt în așteptarea cetățeniei române, cetățenie deținută de părinții lor până la cel de-al doilea război mondial când Basarabia a fost anexată la Uniunea Sovietică, relatează ediaţia electronică a publicaţiei franceze L'Express.


În context, jurnaliştii francezi scriu că aderarea României la spaţiul Schengen ar putea întârzia, deoarece Uniunea Europeană se teme de un val major de imigrare din Moldova. Ei invocă declaraţia din primăvară a lui Traian Băsescu în care acesta anunța că intenționează să naturalizeze 10 mii de cetățeni moldoveni pe lună. "De atunci", scrie L'Express, "cererile de redobândire a cetățeniei române s-au multiplicat. Per total 74 073 de cereri în 2010, timp ce în 2009 au fost depuse 3900. De altfel România a deschis în acest an încă două consulate în Republica Moldova". 

În articol se menţionează că pentru moldoveni, obținerea cetățeniei române reprezintă o modalitate de a se afirma și a părăsi cea mai săracă țară din Europa. Dar această politică de naturalizare reprezintă pentru unii "o extindere pe ușa din spate", pentru a-l cita pe un diplomat de la Bruxelles, și o temere de un val major de imigrare din Moldova". 

Totodată, se menţionează că la începutul lunii noiembrie, Pierre Lellouche, pe atunci secretarul de stat pentru afaceri europene al Franței, a evocat acest argument pentru a justifica o posibilă amânare a intrării României în spaţiul Schengen în martie 2011.

Amintim că presa occidentală a criticat de mai multe ori în ultima perioadă politica României faţă de R. Moldova. Preşedintele Traian Băsescu „păcăleşte“ Uniunea Europeană, acordându-le paşapoarte româneşti la sute de mii de moldoveni care vor putea circula liber în spaţiul UE, a scris publicaţia italiană Il Giornale, notând că, fără să ştie, UE are neoficial 28 de state membre.

Marea Britanie ar putea primi un aflux de aproape un milion de cetăţeni moldoveni, care „au câştigat la loto“ după ce România le-a oferit paşapoarte UE, a relatat la rândul său, Daily Express, cerând guvernului de la Londra să renunţe la sistemul social devenit „magnet“ pentru imigranţi.

Publicaţia Der Spiegel a relatat că preşedintele Traian Băsescu intenţionează să le ofere cu generozitate sute de mii de paşapoarte româneşti locuitorilor din R.Moldova, astfel că aceştia ajung „pe uşa din spate“ în paradisul economic al Uniunii Europene.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la L'Express


0 Comments: