Expert-Grup: Moldova are nevoie de o strategie în sensul VIZIUNII

luni, 6 decembrie 2010

Expert-Grup: Moldova are nevoie de o strategie în sensul VIZIUNII
Foto: expert-grup.org

Venind la putere în contextul crizei economice și financiare, AIE a demonstrat eficiență în stabilizarea macroeconomică, în restabilirea încrederii din partea instituțiilor financiare internaționale și în îmbunătățirea imaginii externe a țării. În acelaşi timp, anul 2010 a scos în evidență o serie de carențe ale actului de guvernare, precum și slăbiciunile-cheie ale Republicii Moldova ca stat și societate. Vezi care sunt punctele slabe identificare de Centrul Analitic Independent Expert-Grup.


Cinismul politicienilor, deteriorarea inutilă a relaţiilor cu Rusia, birocraţia moldovenească, valorificarea iraţională a resurselor interne, ineficienţa actualului sistem de pensii şi lipsa unei strategii şi viziuni, sunt principalele deficienţe identificate de analiştii Expert-Grup

"Moldova nu duce lipsă de documente scrise, dar ea are nevoie de o strategie în sensul VIZIUNII", menţionează Expert-Grup. Experţii consideră că documentul „Rethink Moldova”, elaborat de AIE, este unul foarte bun, dar la fel de bună este și Strategia Națională de Dezvoltare, care a fost elaborată de precedentul guvern şi care a fost pe nedrept ignorată de AIE. Şi totuşi, aceste strategii scrise răspund mai degrabă la întrebarea cum reparăm automobilul, care piese le schimbăm, dar nu și la întrebarea unde va merge acesta și cu ce viteză, susţin analiştii.
 
Moldova are numai două resurse valoroase – oamenii și pământul - care sunt irosite în prezent, consideră experţii. Soluţia este de a investi în proprii cetăţeni şi de a deschide sectorul educațional moldovenesc către restul lumii. O țară cu asemenea resurse agricole ca Moldova ar putea să asigure cu hrană de înaltă calitate o populație de 3-4 ori mai mare decât propria populație. Cheia spre atingerea acestei performanțe este instruirea (obligatorie) a fermierilor și absorbția noilor tehnologii agricole.

Sistemul de pensii în actualul format nu este durabil financiar și va crea presiuni imense asupra bugetului de stat. Pentru stabilizarea acestuia este necesară sistarea imediată a tuturor privilegiilor, egalizarea vârstei de pensionare femei-bărbați și integrarea graduală a sectorului agricol în sistemul general de pensii.

Elitele politice ar trebui să înțeleagă că singurul lucru plauzibil în Moldova este consolidarea unei națiuni politice moldovenești, bazată pe o identitate civică. Acest lucru cere recunoașterea constituțională a adevărului lingvistic, obținerea din partea României a semnării tratatelor de frontieră și politic de bază, definirea unei strategii clare de integrare a regiunii transnistrene, crearea condițiilor pentru dezvoltarea culturală a grupurilor etnice minoritare, dar, în același timp, și pentru integrarea acestor minorități în procesul politic național.

Obiectivul politicii externe nu trebuie să se reducă doar la „integrarea europeană”. Moldova trebuie să aibă obiective și strategii foarte clare în privința relațiilor și cu alți parteneri, care să fie complementare obiectivului major de integrare europeană. 

În sfârșit, orice strategie de dezvoltare - durabilă și incluzivă - cere o relație transparentă între puterea politică și lumea de afaceri. Nu este nimic rău în participarea reprezentanților lumii în afaceri în viața publică. Totuși, granițele între sfera politicului și businessului trebuie să fie foarte clare, consideră analiştii Expert-Grup.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: