Ultimă oră! Ernest Vardanean a fost grațiat de Igor Smirnov

joi, 5 mai 2011

Ultimă oră! Ernest Vardanean a fost grațiat de Igor Smirnov
Colaj: UNIMEDIA

Liderul autoproclamatei republici nistrene, Igor Smirnov, a semnat astăzi un ordin prin care l-a grațiat pe Ernest Vardanean. Astfel, jurnalistul moldovean arestat în luna aprilie a anului trecut urmează să fie eliberat din închisoare, anunță Agenția de Presă Olvia Press din regiunea transnistreană. 

La 11 mai 2010, jurnalistul a recunoscut, prin intermediul postului TV public transnistrean, că a făcut spionaj în favoarea Chişinăului. Autorităţile de la Chişinău, dar şi rudele lui Vardanean consideră că acesta a fost presat pentru a recunoaşte ceea ce nu a făcut. Mai multe organizaţii nonguvernamentale, naţionale şi internaţionale au pledat pentru eliberarea jurnalistului, invocând încălcarea drepturilor fundamentale ale acestuia. 


Ulterior, Ernest Vardanean a adresat o scrisoare lui Smirnov, în care își recunoaște vina și cere grațiere. El relatează că a fost impus de către Serviciul de Informație și Securitate moldovenesc să colaboreze și că își dorește o șansă pentru a reveni la viața normală.

UNIMEDIA precizează că la 16 decembrie 2010, Ernest Vardanean a fost găsit vinovat de autoritățile transnistre pentru înaltă trădare de stat şi condamnat la 15 ani de privațiune de libertate, fără confiscarea averii şi cu ispășirea pedepsei în închisoare cu regim sever.

Jurnalistul a fost arestat de autoritățile transnistrene la 7 aprilie 2010. 

Premierul Vlad Filat declară că această noutate este o decizie aşteptată, care reprezintă rezultatul implicării actorilor naţionali şi internaţionali. "Important este că jurnalistul Vardanean a fost eliberat. Urmează acum să depunem eforturi şi pentru eliberarea lui Ilie Cazac", se mai precizează în declarația de presă.

Vedeți mai jos ce declara Vardanean în luna mai a anului trecut. Imagini difuzate de presa de la Tiraspol. 



Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: