(foto) Fosila unei furnici "monstruoase", descoperită în SUA

joi, 5 mai 2011

(foto) Fosila unei furnici
Foto: Bruce Archibald

Acum circa 50 de milioane de ani, furnici de mărimea unei păsări colibri trăiau pe teritoriul actualului stat american Wyoming, arată o nouă fosilă.


Aceste insecte gigantice ar fi trecut un pod arctic dintre Europa şi America de Nord în timpul unei perioade foarte calde din istoria Pământului.

Furnicile aveau circa 5cm lungime şi reprezintă un specimen "monstruos", potrivit lui Bruce Archibald, paleontolog la Universitatea Simon Fraser din British Columbia.

Furnica fosilizată a fost descoperită în urmă cu ceva timp, însă a zăcut până de curând într-un sertar din Muzeul Naturii şi Ştiinţei din Denver. Când un angajat i-a arătat fosila lui Archibald, acesta a ştiut că este ceva important. Paleontologul şi-a dat seama că este vorba despre o furnică gigantică, care semăna cu cele descoperite în Germania.

O singură specie de furnică din prezent, Dorylus wilverthi, are o regină care ajunge la fel de mare ca acest exemplar antic. Furnica monstruoasă, lângă o pasăre colibri / FOTO: Bruce Archibald


0 Comments: