BNM, mai pesimistă: În 2011, preţurile vor creşte cu 8,4%

joi, 5 mai 2011

BNM, mai pesimistă: În 2011, preţurile vor creşte cu 8,4%
Poză simbol
Foto: ghidulbacaului.ro

Potrivit prognozelor Băncii Naţionale, în anul 2011, în RM se va înregistra o inflaţie de 8,4%. Despre aceasta a anunţat astăzi, 5 mai 2011, conducerea Băncii Naţionale a Moldovei, în cadrul evenimentului de lansare a celui de-al doilea Raport asupra inflaţiei


Amintim că la 3 februarie curent, în cadrul evenimentului de lansare a primului Raportul asupra inflaţiei, BNM a anunţat o prognoză inflaţionistă pentru anul 2011 de 7,9%. Astfel, prognoza Băncii Naţionale reactualizată este cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât cea stabilită anterior. 

Conducerea BNM susţine că prognoza curentă este mai pesimistă din cauza factorilor proinflaţionişti de natura ofertei, care sunt în afara controlului Băncii Naţionale. Unul dintre aceşti factori este creşterea preţurilor petrolului pe pieţele internaţionale, şi prin urmare, creşterea preţurilor de import ale gazelor naturale. Un alt factor inflaţionist este rata de schimb mai depreciată a dolarului SUA faţă de moneda unică europeană. 

BNM şi-a revizuit de asemenea şi prognoza inflaţionistă pentru anul 2012. Astfel, dacă anterior se estimase că anul viitor preţurile vor creşte cu 4,5%, prognoza curentă este de 5,7%. 

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: