UE, mai aproape de Moldova: Zilele Europei la Chișinău și Bălți

miercuri, 4 mai 2011

UE, mai aproape de Moldova: Zilele Europei la Chișinău și Bălți

Chișinăul se va transforma într-un oraș european și în anul acesta, când Moldova va marca „Zilele Europei”. În acest an, vor fi organizate două festivități - la Chișinău, pe 7 mai și pentru prima dată în regiune - la Bălți, în data de 14 mai. 


Potrivit Șefului Delegației UE în Moldova, Dirk Schuebel, marcarea Zilelor Europei are ca scop apropierea Uniunii Europene de cetățenii moldoveni, dar și o șansă de apropiere a culturilor. Ca și în anii precedenți, Orășelul European din Chișinău va fi amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, unde 17 state din UE vor prezenta 25 de proiecte.

„Ambasadele statelor membre UE vor prezenta bucătăria națională în corturile gastronomice. De asemenea, Orășelul European va găzdui dezbateri publice, unde moldovenii vor putea adresa întrebări și dialoga cu ambasadori și oficiali moldoveni”, a declarat Schuebel astăzi, 4 mai, în cadrul unei conferințe de presă.

În Bălți, Orășelul va fi amenajat în Piața Vasile Alecsandri și va găzdui corturile a 10 state din UE. Seara, pe scenă va evolua formația „Monarchy” din Marea Britanie și interpreți din Republica Moldova.

În ambele orașe, vor funcționa "școli de limbi străine", unde vizitatorii vor putea învăța gratuit fraze cheie din limbile europene. De asemenea, în premieră, în perioada 10-13 mai, la Chișinău se va desfășura și Festivalul Filmului European. Seara, chișinăuienii și bălțenii vor avea parte de un concert, în cadrul căruia vor evolua interpreți autohtoni dar și străini.

Deși Ziua Europei este marcată la 9 mai, în Republica Moldova festivitățile vor avea loc sâmbătă, la 7 și respectiv 14 mai. Asta pentru ca moldovenii să se poată distra până seara târziu, fără a se gândi că a doua zi trebuie să meargă la serviciu, a explicat Dirk Schuebel.

UNIMEDIA precizează că sărbătoarea „Zilele Europei” este organizată de către Delegația UE în Moldova în parteneriat cu primăriile din Chișinău și Bălți. Invitatul de onoare al evenimentului va fi reprezentantul special al UE, Miroslav Lajcak, director executiv pentru Rusia, Vecinătatea Estică și Balcanii Occidentali în cadrul Serviciului UE de Acțiune Externă.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: