Organizațiile intenaționale de jurnaliști salută eliberarea lui Ernest Vardanean

sâmbătă, 7 mai 2011

Organizațiile intenaționale de jurnaliști salută eliberarea lui Ernest Vardanean
Foto: h-alter.org

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor salută eliberarea jurnalistului independent Ernest Vardanean, grațiat necondiţionat de preşedintele regiunii separatiste nerecunoscute.


"Salutam eliberarea lui Ernest Vardanean, care după părerea noastră nu ar fi trebuit să stea o singură zi în închisoare pe motivul acuzațiilor care i-au fost aduse. Sperăm că acesta va fi ultimul jurnalist încarcerat în RMN pe un dosar fabricat", se spune în comunicatul de presă al organizației.

"Eliberarea lui Vardanean ne-a liniștit", se spune în declarația organizației Reporteri fără Frontiere. "Însă acest gest presupus a fi mărinimos al autorităţilor transnistrene nu trebuie să distragă atenţia de la faptul că jurnalistului i-a fost mereu încălcat dreptul la un proces echitabil".

"Această "grațiere" a fost făcută în schimbul "mărturisirii" televizate, aceasta fiind obținută de la el forțat într-un mod ce ne amintește de practici sovietice, care ar trebui să fie aruncate la coşul istoriei", se mai spune în declarația organizației.

Amintim că Ernest Vardanean a fost arestat pe 7 aprilie 2010 şi eliberat la 5 mai 2011. La 11 mai 2010, jurnalistul a recunoscut, prin intermediul postului TV public transnistrean, că a făcut spionaj în favoarea Chişinăului.

UNIMEDIA precizează că la 16 decembrie 2010, Ernest Vardanean a fost găsit vinovat de autoritățile transnistre pentru înaltă trădare de stat şi condamnat la 15 ani de privațiune de libertate, fără confiscarea averii şi cu ispășirea pedepsei în închisoare cu regim sever.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: