Clasamentul perfomanţei bancare: Vezi ce rezultate înregistrează banca ta!

joi, 5 mai 2011

Clasamentul perfomanţei bancare: Vezi ce rezultate înregistrează banca ta!
Foto: rishel.org

Moldova-Agroindbank, Victoriabank, Moldindconbank, Mobiasbancă şi Banca Socială se află în top 5 cele mai performante bănci din Moldova în primul trimestru al anului 2011, conform clasamentului performanţei bancare elaborat de Centrul analitic independent Expert-Grup. Totodată, pe ultimele poziţii ale clasamentului se află Unibank şi Universalbank. Vezi în continuare clasamentul integral.


Cea mai vizibilă  evoluție în rating a avut BCR Chişinău S.A, care în comparație cu trimestrul precedent a sărit de pe ultimul loc pe locul 6. Deși problema calității portofoliului de credite la banca respectivă persistă, aceasta este treptat atenuată, fapt ce a influențat pozitiv indicatorii de profitabilitate, susţin experţii.

O altă  evoluție pozitivă  în rating a fost înregistrată de FinComBank, grație îmbunătățirii substanțiale a indicatorilor de profitabilitate. Totodată, problema majoră a acestei bănci rămânea fi calitatea scăzută a portofoliului de credite, menţionează analiştii Expert-Grup. Amintim că, potrivit unei analize realizate anterior de UNIMEDIA, Fincombank, banca controlată de familia Voronin, a avut puternic de suferit în ultimii ani la capitolul profituri.

Potrivit clasamentului eficienţei bancare pentru anul 2010, realizat de Agenţia de rating şi estimare Estimator-VM, Banca de Economii (BEM) a surprins prin evoluţia care a avut-o în acest clasament, coborând pe treapta a 10-a. BEM nu a deţinut niciodată o poziţie atât de joasă, susţine Estimator-VM. Această recesiune s-ar fi datorat scăderii drastice a venitului net al băncii pentru anul 2010. În clasamentul performanţei bancare realizat de Expert-Grup pentru primul trimestru al anului 2011, BEM deţine poziţia 8. 

Potrivit experţilor, per ansamblu, sistemul bancar, pe parcursul primului trimestru al anului curent, a înregistrat o serie de tendințe pozitive, susținute de îmbunătățirea situației și așteptărilor macroeconomice. Astfel, ratele medii ale dobânzilor la credite s‐au menținut la minime istorice (14,6% în monedă națională și 9,09% în valută străină), iar băncile au recurs treptat la reducerea primelor de risc. Prin urmare, volumul total de credite noi a crescut cu 21,5% în lei și 39,2% în valută față de aceeași perioadă a anului precedent.




Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: