Marşul cânepei la Chişinău

sâmbătă, 7 mai 2011

Marşul cânepei la Chişinău
Poză simbol
Foto: religionnerd.com

Astăzi, 7 mai, începând cu ora 14:00, în Capitală a fost preconizat "Marşul cânepei 2011". Această acţiune vine în susţinerea gândirii libere şi a legalizării marijuanei în scopuri medicale.


Marşul va acea următorul traseu: de la Parlament (Palatul Republicii, str. Maria Cebotari) – Sediul ONU – Guvern – Dispensarul Narcologic Republican (ca reprezentant al Ministerului Sănătății, str. Petru Rareș).

Cei care vor mărşălui pe străzile din Chişinău, cer legalizarea cânepei în scopuri medicale , cercetare şi adaptarea modelelor politicii în acest sens ale Canadei, Israelului, Spaniei, Belgiei, Austriei, Italiei, Olandei, celor 15 state americane - care au legalizat marijuana medicală.

De asemenea se doreşte revenirea la tradiţia milenară a cultivării cânepei în scopuri industriale (pentru fibre şi seminţe), şi susţinerea directă a acestei practici agricole de către Guvern. Organizatorii marşului spun că este necesar ca statul să tolereze consumul şi deţinerea unor mici cantităţi de marijuana-cânepă – pe modelul politicilor în acest sens ale Cehiei, Olandei, Spaniei, Portugaliei etc.

Cânepa (Cannabis sativa) este printre cele mai vechi plante de cultură - cele mai vechi haine de cânepă găsite de arheologi au în jur de 10.000 de ani. Fibrele plantei au fost folosite cel mai mult în producţia de textile, sfori, chiar şi hârtie. Dar nu s-au folosit doar fibrele cânepei - uleiul făcut din sâmburii de cânepă a fost folosit timp de sute de ani pentru iluminat, pentru gătit, pe post de analgezic şi calmant.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: