MK:Kremlinul trebuie să explice oamenilor care ar putea fi interesul Rusiei în cedarea Transnistriei

vineri, 6 mai 2011

MK:Kremlinul trebuie să explice oamenilor care ar putea fi interesul Rusiei în cedarea Transnistriei
Foto: ziuaveche.ro

„Dacă retragerea trupelor din Transnistria va avea loc înainte ca părţile să ajungă la un acord privind statutul regiunii, republica nerecunoscuta va pierde ultimele garanţii ale siguranţei sale şi ar putea fi "băgată" cu forță în Republica Moldova sub presiunea unui conflict armat, în care nu este exclusă şi participarea României", scrie editorialistul publicației ruse, Moskovski Komsomoleț, Marina Perevozkina.


Potrvit ei, garanția că Transnistria "nu-și va face de cap" într-un moment critic, poate fi doar înlocuirea lui Smirnov cu un politician mai docil Moscovei, astfel de planuri fiind de mult timp concepute de anumite persoane din conducerea Federației Ruse.

„Un lucru nu este clar. Dacă "cedezi" un atu puternic în politică este necesar să obții ceva substanţial în loc. Deci Kremlinul trebuie să explice oamenilor în ce ar putea consta interesul Rusiei? La putere în Republica Moldova au ajuns forţele care cu greu pot fi numite prietenoase Federației Ruse. Este evident încotro se îndreaptă vectorul principal al acestor forţe: în direcția României, care va desfășura în curând sisteme americane de apărare anti-rachetă”, scrie editorialistul. 

"Și deși Moldova își menţine încă statutul neutru, vectorul actual al evenimentelor mai devreme sau mai târziu, va acoperi Moldova cu umbrela NATO. Iar de Moscova acum depinde un singur lucru: va fi acoperită Republica Moldova împreună cu Transnistria sau fără ea", conchide Marina Perevozkina.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la mk.ru


0 Comments: