UE: 2 veşti bune pentru R. Moldova

joi, 5 mai 2011

UE: 2 veşti bune pentru R. Moldova
Foto: gov.md

Veşti bune pentru R. Moldova de la europeni. Azi, după şedinţa Consiliului de Cooperare RM-UE de la Bruxelles, premierul Vlad Filat şi Zsolt Nemeth, Ministru de Stat pentru Afaceri Externe al Ungariei, şeful delegaţiei Uniunii Europene, au anunţat că în această lună UE va adopta oficial mandatul privind iniţierea negocierilor pe marginea creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.

Potrivit serviciului de presă al Guvernului, Filat a spus că, în rezultatul implementării Recomandărilor Cheie de către Guvernul RM, Consiliul UE va adopta în luna mai mandatul privind iniţierea negocierilor pe marginea creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.


„Am raportat preliminar despre nivelul implementării condiţionalităţilor în domeniul justiţiei şi afacerilor interne. Raportul de progres în acest sens va fi prezentat de Guvernul RM la 15 mai curent, fapt ce va permite iniţierea discuţiilor privind trecerea oficială la cea de-a doua etapă de implementare a Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize”, a mai adăugat premierul moldovean.

Premierul a spus că, în cadrul Reuniunii, a avut loc un schimb de opinii foarte util pe marginea cooperării sectoriale. „În mod special, am reiterat mulţumiri UE pentru asistenţa macro-financiară în valoare de 90 mil. euro. Sîntem în aşteptarea debursării celei de-a doua tranşe în valoare de 25 mil. euro”, anunţă executivul.

Referindu-se la domeniul transporturilor, Prim-ministrul a spus că Moldova are un dialog activ cu Comisia Europeană şi a exprimat speranţa că, în timpul cel mai apropiat, vom iniţia negocierile privind aderarea la Spaţiul Aeronautic Comun European.

Zsolt Nemeth, Ministru de Stat pentru Afaceri Externe al Ungariei, şeful delegaţiei Uniunii Europene, a felicitat R. Moldova cu rezultatele obţinute în implementarea agendei europene, precizînd că UE duce lipsă de istorii de succes.„Suntem norocoşi că astăzi în Parteneriatul Estic există o ţară numită Republica Moldova, care reprezintă succesul pe care ni-l dorim”, a spus oficialul.

Potrivit spuselor sale, Moldova trece printr-un amplu proces de stabilizare politică şi economică şi a îndemnat Guvernul de la Chişinău să continue în acelaşi ritm reformele începute.

Zsolt NEMETH a apreciat viteza cu care se desfăşoară negocierile pe marginea Acordului de asociere, exprimîndu-şi speranţa că, în cel mai scurt timp, se va trece la implementarea capitolului final, care ţine de zona de liber schimb.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: