Poliţia recomandă prudenţă în trafic din cauza condiţiilor meteo nefavorabile

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Poliţia recomandă prudenţă în trafic din cauza condiţiilor meteo nefavorabile
Poză simbol
Foto: iasiplus.ro

Condiţiile meteorologice prognozate pentru perioada următoare ar trebui să-i determine pe şoferi să-şi ia măsurile corespunzătoare atunci când pleacă la drum, pentru a evita incidentele nedorite.


Angajaţii Direcţiei poliţiei rutiere recomandă şoferilor să-şi echipeze corespunzător autovehiculele, cu anvelope de iarnă şi să efectueze din timp reviziile. La plecarea cu autovehiculele, conducătorii acestora trebuie să verifice funcţionarea la parametri normali a sistemului de iluminare-semnalizare, a sistemului de frânare, a instalaţiei de dezaburire, a ştergătoarelor de parbriz, să menţină permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale, precum şi să verifice existenţa triunghiurilor reflectorizante, a trusei medicale şi a stingătorului de incendii. În funcţie de drumurile pe care vor circula este recomandat ca în autovehicule să existe lanţuri pentru anvelope, o lopăţică pentru deszăpezire precum şi puţină sare sau nisip.

În acest sens agenţii de circulaţie recomandă: 
- să adaptaţi viteza la condiţiile de drum pentru că este una dintre principalele cauze ale accidentelor ;
- să frânaţi din timp deoarece distanţa de frânare a unui autovehicul se triplează în condiţiile unui carosabil lunecos ;
- să executaţi cu atenţie manevrele de pornire de pe loc, depăşirea şi oprirea în condiţii de siguranţă ;
- să fiţi odihnit pentru că ceaţa, precipitaţiile, albul zăpezii scade acuitatea vizuală ;
- să circulaţi cu atenţie în zilele cu precipitaţii abundente, când numărul accidentelor creşte considerabil ;
- asiguraţi-vă că aveţi în automobil trusa medicală completată şi stingătorul de foc.

Având în vedere condiţiile meteo, iminenţa producerii de polei şi a căderilor de zăpadă, poliţia recomandă ca înainte de a pleca la drum, conducătorii auto trebuie să se informeze din timp cu privire la situaţia drumurilor pe care intenţionează să se deplaseze, dacă acestea nu au fost închise circulaţiei publice sau dacă există restricţii de circulaţie, precum şi să-şi pregătească eventuale rute ocolitoare.

De asemenea, este indicat să circulaţi cu o viteza care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi, sau 50 km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpada bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.

Pietonilor li se recomandă să manifeste o atenţie sporită când intenţionează să traverseze partea carosabilă, să circule numai pe trotuar, iar când acesta lipseşte, pe acostamentul din partea stângă a drumului pe sensul său de mers, iar dacă sunt nevoiţi să circule pe marginea drumurilor naţionale, să poarte pe haine o sursă de lumină reflectorizantă vizibilă din ambele sensuri.

Reamintim că şoferii vor fi obligaţi, în perioada 1 decembrie - 1 martie, să echipeze automobilul cu pneuri destinate exploatării în sezonul de iarnă sau, în afara acestei perioade a anului, în lipsa zăpezii ori a gheţii pe carosabil este echipat cu pneuri utilate cu crampoane precum şi cu lanţuri antiderapante. Aceste măsuri vor contribui la siguranţa tuturor participanţilor la trafic.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: