Pactul ruso-chinez împotriva dolarului

joi, 25 noiembrie 2010

Pactul ruso-chinez împotriva dolarului
Foto: opencurrency.com

Rusia şi China vor demara schimburile comerciale şi contractele economice cu utilizarea yuanului şi a rublei începând cu anul viitor, punând bazele unei legături comerciale care va exclude dolarul SUA ca monedă de schimb în relaţia bilaterală. Această decizie a fost luată de către ambele state, în cadrul Summitului de afaceri de la Moscova. 


„Rubla va începe să fie schimbată pe bursa chineză şi yuanul va fi schimbat la Moscova începând din decembrie", a anunţat premierul rus Vladimir Putin, citat de AFP. Conform statisticilor citate de AFP şi agenţia chineză Xinhua, schimburile ruso-chineze au crescut, în primele nouă luni ale acestui an, cu circa 56% faţă de aceeaşi perioada din 2009 şi vor ajunge la un total de 50 de miliarde până la sfârşitul anului - un nivel aproape egal cu cel dinaintea izbucnirii crizei.

În cadrul Summitului de la Moscova, cele două puteri asiatice au încheiat, de asemenea, un contract în baza căruia Rusia va construi două noi reactoare la centrala nucleară Tianwan, din estul Chinei. ţări. În baza unui alt acord, elicopterele militare ruseşti Mi-171 vor fi modernizate şi întreţinute în fabrici chineze. Conform UPI şi AFP, până în 2015, Beijingul va putea cumpăra 48 de avioane de luptă de ultimă generaţie Suhoi Su-35. Moscova a refuzat însă în mod diplomatic să exporte sistemul antiaerian/antibalistic superperformant S-400, după ce, în aprilie, a livrat Chinei 15 baterii din generaţia anterioară, S-300.

Deschiderea spre comerţul în ruble ar putea semnala că Beijingul a decis să mizeze şi pe alte devize pentru construcţia rezervei valutare, ca mişcare de retaliere faţă de presiunile exercitate de SUA pentru creşterea cotaţiei yuanului.

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la romanialibera.ro


0 Comments: