CEC şi MAI: Această campanie electorală a fost cea mai curată din ultimul deceniu

joi, 25 noiembrie 2010

CEC şi MAI: Această campanie electorală a fost cea mai curată din ultimul deceniu
Foto: old.cotidianul.ro

În decursul celor două luni de campanie electorală, prilejuită de alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie, au fost înregistrate 85 de încălcări admise de către concurenţii electorali. Cele mai frecvente încălcări ţin de deterioarea panourilor electorale, amplasarea publicităţii electorale în locuri nepermise, precum şi incidente privind lezarea onoarei şi demnităţii concurenţilor electorali.


De la 29 septembrie, de când a fost dat oficial startul campaniei electorale, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne au fost înregistrate 85 de încălcări, dintre care 20 incidente electorale, 9 cazuri de implicare a  minorilor în campanie electorală, 48 cazuri de plasare a publicităţii electorale în locuri nepermise. Potrivit organelor de ordine, liderul la plasarea publicităţii electorale în locuri nepermise este PCRM cu 10 cazuri, PD -9, AMN-6, PL-5, PUM-3, MAE-3, PLDM-1, Stepaniuc - 1 caz.

De asemenea au fost depistate 14 cazuri de distribuire a  publicităţii electorale, fără ca pe materiale să fie menţionat concurentul electoral, tirajul, tipografia şi celelate date, prezenţa cărora este obligatorie. Totodată, în ultima perioadă a crescut numărul cazurilor de distrugere a afişelor electorale, în total 23 de cazuri. 

Pe lângă contravenţiile administrative au fost consemnate şi 3 cazuri penale - furtul safeului din filiala de la Soroca a Partidului Democrat, incidentul de la Ungheni cu paza de corp a liderului comunist, Vladimir Voronin şi cazul cu sediul de la Vulcăneşti.

Potrivit şefului Direcţiei generale Poliţie Ordine Publică din cadrul MAI, Mihai Cebotari, această campanie a fost una din cele mai curate din ultimul deceniu. "Comparativ cu alegerile din parlamentare precedente au fost înregistrate de două ori mai puţine încălcări", a declarat Cibotari.

Pentru neadmiterea încălcărilor pe ultima sută de metri, peste 4 mii de colaboratori de poliţie vor fi implicaţi în asigurarea integrităţii atributicii electorale (buletinele de vot) şi asigurarea ordinii publice în timpul alegerilor, câte 2 angajaţi la fiecare secţie de votare.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


0 Comments: