În Moldova se va desfăşura campania „16 zile de acţiuni împotriva violenţei în baza de gen”

joi, 25 noiembrie 2010

În Moldova se va desfăşura campania „16 zile de acţiuni împotriva violenţei în baza de gen”
Poză simbol
Foto: gazetadecluj.ro

De la 25 noiembrie până la 10 decembrie, în Republica Moldova se va desfăşura campania „16 zile de acţiuni împotriva violenţei în baza de gen”. Această campanie face parte din o serie de activităţi de sensibilizare a opiniei publice cu privire la această problemă.


Campania, lansată în anul 1991, urmăreşte să combată violenţa în bază de gen prin sensibilizarea opiniei publice la nivel global. Campania „16 zile” demarează la data de 25 noiembrie, Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, şi se încheie la data de 10 decembrie, Ziua internaţională a drepturilor omului.

Misiunea OSCE contribuie la Campania din Moldova prin susţinerea prezentării piesei de teatru „Casa M”, bazate pe povestiri reale ale victimelor violenţei din Moldova, care va fi jucată la data de 6 decembrie la Chişinău. Misiunea va susţine financiar şi o expoziţie mobilă, un talk show televizat, concursuri de desen şi competiţii sportive pentru tineri, publicarea de foi volante, postere, crearea unei pagini web pe Facebook,  desfăşurarea prelegerilor universitare şi seminarilor în domeniul legislaţiei şi practicilor naţionale şi internaţionale.

Campania se va încheia în data de 10 decembrie cu o masă rotundă dedicată rolului bărbaţilor şi băieţilor în combaterea violenţei faţă de femei.

“Sperăm că în Moldova va fi creată o nouă coaliţie alcătuită din bărbaţi şi băieţi care se va exprima împotriva violenţei faţă de femei,” a menţionat Eugenia Benigni, Consilier în domeniul combaterii traficului şi promovării egalităţii de gen al Misiunii.

În cadrul mesei rotunde se va discuta şi despre noile legi adoptate de Republicii Moldova cu privire la violenţa în bază de gen şi la participarea femeilor la consolidarea păcii şi securităţii, pentru a marca cea de-a zecea aniversare a Rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU 1325, care promovează rolul sporit al femeilor în prevenirea şi soluţionarea conflictelor.

Misiunea OSCE sprijină desfăşurarea Campaniei „16 Zile” în Moldova, în cooperare cu Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, organizaţiile neguvernamentale, reprezentanţii mediului academic, experţi naţionali şi internaţionali şi agenţiile Naţiunilor Unite.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: