Angela Merkel: Euro are probleme grave

miercuri, 24 noiembrie 2010

Angela Merkel: Euro are probleme grave
Foto: evz.ro

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că moneda unicã europeană se confruntă cu "o situaţie extraordinar de serioasă", în contextul solicitării unui împrumut de urgenţă de către Irlanda.


Wolfgang Schauble, ministrul de Finanţe al Germaniei, a adăugat că soarta monedei euro "este în joc". Comentariile celor doi au alimentat temerile investitorilor, care nu cred că extinderea crizei datoriilor suverane din Europa a fost împiedicată prin acordul dintre Irlanda, Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană. 

Atenţia investitorilor se îndreaptă acum către Portugalia, despre care multe voci spun că va fi cea de-a treia ţară, după Grecia şi Irlanda, care va solicita sprijin financiar extern pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. 

În ciuda declaraţiilor oficialilor europeni, care s-au grăbit să nege orice legătură între Irlanda şi aşa-zisele state "periferice" din zona euro (Spania, Portugalia, Italia), analiştii considerã că răspândirea crizei este inevitabilă. Nouriel Roubini, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, a declarat pentru postul de televiziune american CNBC că "nu va veni nimeni de pe Marte sau de pe lună pentru a salva FMI sau zona euro", adăugând că orice altă tentativă de intervenţie a instituţiilor internaţionale în vederea salvării încă unui stat din UE va fi fatală. 


0 Comments: