Jurnalist rus: Construirea unui stat moldovenesc federal este cea mai rezonabilă soluţie

miercuri, 24 noiembrie 2010

Jurnalist rus: Construirea unui stat moldovenesc federal este cea mai rezonabilă soluţie
Foto: commons.wikimedia.org

Rusia şi UE nu doresc să vadă Republica Moldova divizată în două părţi, şi cel mai realist scenariu de a rezolva conflictul transnistrean este crearea federației pe baza de garanţii reciproce, a declarat jurnalistul rus, Alexei Pușkov, în cadrul unei mese rotunde organizată la Chișinău.


Analistul politic rus consideră că "planul Kozak" care prevedea construirea unui stat moldovenesc federal cu două entităţi: Republica Moldova şi Transnistria, a fost, în general, o soluţie rezonabilă pentru soluționarea conflictului transnistrean. "Rusia - fără Occident nu poate rezolva problema, dar și Occidentul fără Rusia nu poate face nimic. Trebuie să fie găsit un compromis pan-european", a spus Alexei Pușkov.

Potrivit lui, Rusia şi Europa sunt cointeresate ca procesul de negociere să se intensifice. Alexei Pușkov a reiterat poziţia oficială a Rusiei conform căreia pacificatorii ruşi nu vor fi retrași până la o soluţionare definitivă a conflictului transnistrean, în pofida presiunii din partea Uniunii Europene, și în special, din partea cancelarului german Angela Merkel.

El a mai adăugat că lipsa unei frontiere comune cu Rusia elimină posibilitatea unei "intervenții" din partea Federației Ruse în regiune.  "Între Republica Moldova şi Transnistria nu există un potenţial pentru conflict armat, în schimb există un potenţial pentru negocieri politice. Cât timp acestea vor dura şi la ce rezultate se va ajunge nu e atât de important. Important este faptul ca dialogul să fie reluat", a mai spus Pușkov.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la nr2.ru


0 Comments: