Foto: dic.academic.ru
|
|
Analistul politic ucrainean, Vitali Kulik, a dezvăluit detaliile recentelor negocieri în problema transnistreană, care au avut loc săptămâna trecută la Kiev. "În prezent, un lucru este clar, soluționarea politică relativ rapidă a conflictului transnistrean nu este posibilă, doar dacă prin constrângerea ambelor părţi la dialog din partea actorilor externi (în primul rând Rusia şi UE şi Ucraina). Berlinul deja a făcut primul pas pentru soluţionarea conflictului, forțând conducerea României să semneze tratatul de frontieră cu Republica Moldova, care îngustează considerabil spațiul de manevră a speculaţiilor cu privire la o eventuală unire a Moldovei cu România," declară Kulik.
Potrivit lui, "se creează impresia că, în momentul de față, toate părţile la procesul de negocieri aşteaptă un miracol. Transnistria dorește să nu mai figureze pe agenda discuțiilor dintre Rusia şi UE, înțelegând că în cazul în care procesul de reintegrare va demara, punctul de vedere al poporului transnistrean nu va fi unul decisiv pentru politicienii ruşi şi europeni, or ultimul interviu cu Reprezentantul Special al UE în Republica Moldova, Kalman Mizsei, oferit ziarului rus Kommersant, confirmă acest lucru. Politicienii moldoveni vor să creadă că Kremlinul va face totul de unul singur, iar Chişinăul nu va trebui să negocieze cu conducerea Transnistriei. Diplomaţii occidentali, cel puţin la nivel de declaraţii, cred că Rusia, conștientizând necesitatea de a normaliza relaţiile cu UE, în curând va retrage trupele din Transnistria."
"Este clar că, dacă Rusia nu va putea rezolva problema transnistreană într-un mod acceptabil pentru ea (de exemplu, restabilirea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova inclusă în orbita politică a Kremlinului), conflictul va fi înghețat pentru mulți ani înainte," conchide analistul politic ucrainean.
0 Comments:
Post a Comment