IDIS Viitorul: PIB-ul R. Moldova ar putea creștere cu 12,5% în cazul semnării Acordului de comerț liber aprodundat cu UE

joi, 25 noiembrie 2010

IDIS Viitorul: PIB-ul R. Moldova ar putea creștere cu 12,5% în cazul semnării Acordului de comerț liber aprodundat cu UE
Foto: IDIS

Beneficiile semnării unui Acordul de comerţ liber aprofundat şi comprehensiv (ACLAC) cu Uniunea Europeană s-ar putea cifra la o creştere în jur de 12.5 procente în PIB real, conform unui studiu de fezabilitate comandat de Comisia Europeană, anunță IDIS Viitorul într-un press-release plasat pe iComunicat.md.


Potrivit sursei, Republica Moldova trebuie să facă faţă unor provocări şi costuri de ordin financiar, în mare parte, pentru a atenua „şocul structural al liberalizării”, suportat de economia naţională şi la modul direct de producătorii autohtoni. "În aceste condiţii, semnarea ACLAC ar putea să mai aştepte, pentru a permite derularea unor reforme-cheie. Or, costurile armonizării instituţionale pentru Moldova ar putea atinge aproximativ 1.1 miliarde $, sau aproape 20 procente din PIB-ul pentru 2009", se menționează în ultimul buletin de politică externă al IDIS Viitorul.

Potrivit iComunicat, acesta reprezintă o serie de analize succinte, scrise de experţii locali şi internaţionali, dedicate celor mai importante subiecte ce ţin de politica externă a Moldovei, schimbărilor majore din regiunea Mării Negre, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de consolidare a păcii din regiune.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: