Membrii zonei euro îşi încalcă cuvântul şi acordă Irlandei ajutor de circa 90 miliarde de euro

marți, 23 noiembrie 2010

Membrii zonei euro îşi încalcă cuvântul şi acordă Irlandei ajutor de circa 90 miliarde de euro
Foto: novinite.com

După o săptămână de dezminţiri şi tergiversări, sub presiunea unei zone euro care nu reuşeşte să iasă din criza bugetară şi la doar şase luni după salvarea financiară a Greciei, Irlanda a acceptat un plan de ajutor internaţional pentru sprijinirea băncilor sale aflate în mare dificultate.


Obiectivul este de a pune în funcţiune un Fond pentru ajutarea capitalizării băncilor irlandeze care au nevoie de bani lichizi, bănci afectate de prăbuşirea bulei imobiliare consecutive crizei financiare mondiale, ducând la o explozie a deficitului, ajuns la 32% din PIB. 

Guvernul irlandez va avea greutăţi în a impune acest plan unei populaţii aflată la capătul răbdării, trebuind să se supună unor noi măsuri de austeritate condiţionate de primirea banilor. La Dublin, experţii UE şi ai FMI au început să pună la punct detaliile unui vast plan de salvare a Irlandei, care ar putea atinge 90 miliarde de euro, în timp ce populaţia este furioasă, vorbind de o „predare" şi chiar de o „trădare".

Irlandezii, eurosceptici, care au respins de două ori tratatele europene, se tem că Bruxellesul îi va constrânge să renunţe la fiscalitatea lor foarte avantajoasă pentru firme (12,5%), care a stat la baza „miracolului" economic celtic. Ei îşi păzesc cu gelozie independenţa câştigată după secole de luptă, iar refuzul Dublinului de a recurge la Fondul european este explicat de dorinţa de a-şi păstra independenţa bugetară.

Când au salvat Grecia, acum şase luni, membrii zonei euro au jurat să nu mai intre vreodată într-o astfel de dezordine bugetară. Pentru a ţine speculatorii la distanţă au creat acest Fond european de salvare şi au sperat că nu va fi utilizat niciodată. Majoritatea investitorilor străini nu mai sunt dispuşi să împrumute băncile irlandeze. 

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la romanialibera.ro


0 Comments: