luni, 22 noiembrie 2010
![]()
Foto: captura imagini video
|
Alianţa „Moldova Noastră”, chiar dacă rămîne una din principalele forţe politice din Moldova, este într-o situaţie critică, riscînd să nu treacă pragul electoral. Cît de adevărate sunt astfel de presupuneri nu e treaba noastră, ci a analiştilor politici. Ideea e că AMN pierde din popularitate, iar în această situaţie modul în care e gîndită şi realizată publicitatea electorală este mai important ca niciodată.
Spoturile electorale ale AMN sunt mai puţin reuşite decît celelalte materiale (spre exemplu panourile). Nu-l vom comenta pe primul, care este o actualizare a unui spot mai vechi (deşi fetiţa din final adaugă o notă de haz clipului şi trezeşte simpatia privitorului). Ne întrebăm de ce a continuat AMN să folosească astfel de materiale, dacă ineficienţa lor s-a văzut deja în campania precedentă, mai ales ţinînd cont de criza formaţiunii. Indiferent de cauză, în esenţă, ea denotă lipsă de imaginaţie.
Să luăm un spot mai permisiv pentru analiză:
Urechean apare în fruntea unei mulţimi de oameni (foarte serioşi şi impunători) purtînd fulare galbene AMN, în faţa Catedralei din Chişinău (edificiile simbolice sunt cel mai popular element utilizat în spoturi, după copii desigur). O voce masculină ne spune „Noi, AMN, am luptat ani de zile împotriva clanului Voronin”, iar în imagini apar Urechean şi ai săi cu gurile legate cu panglici negre. (Hm, aşa au luptat sau acesta ar fi rezultatul luptei? Oricare ar fi răspunsul, imaginile nu arată prea încurajator.) Poate mai firesc ar fi fost ca această imagine să apară prima, apoi AMN să ni se înfăţişeze într-o ipostază precum cea iniţială (adică: am luptat, ne-au închis gura, dar noi oricum am învins! Asta-i logica clipului, dar succesiunea imaginilor e un pic inversată). Lupta este ilustrată şi de o pancartă „Jos comuniştii!”. În continuare, secvenţele ne arată cine sunt de fapt comuniştii şi clanul Voronin: o caricatură a acestuia, nişte imagini alb-negru cu diferite instituţii „distruse” de acesta, iar pe acest fundal - impunătoare, cu font tare, roşii (contrastul cromatic se vrea a fi de efect) - cuvintele „haos” şi „răzbunare”.
După criticile şi acuzaţiile la adresa lui Voronin, vocea anunţă: „Noi, AMN, am adus linişte şi stabilitate”, în timp ce Urechean consolează o femeie, apoi discută cu alta în mijlocul mulţimii (privitorul ar trebui să înţeleagă că Urechean este mereu alături de omul de rînd, ceea ce aduce aminte de campania PLDM-ului).
„Am făcut ca economia să lucreze pentru cei mulţi” (în imagini: mulţimea ascultînd atent), „iar agricultura a devenit motorul creşterii economice”. Iată un exemplu de mesaj bun: contrastează cu imaginile de mai devreme, cu sens - vine ca o urmare logică a poveştii, este concentrat, repetat la nivel de imagine şi text şi, cel mai important, bine targetat. Dacă înainte economia a lucrat doar pentru „clan”, acum lucrează şi, mai ales, va lucra pentru „cei mulţi”, oamenii de rînd. Pe de altă parte, inserarea sintagmei „agricultura - motorul creşterii economice” trimite la ideea că Moldova este o ţară agrară şi speculează cu interesul alegătorilor faţă de subiectele legate de agricultură (majoritatea populaţiei fiind angajată în acest domeniu). Problema constă în imaginile prezentate: fotografii (cîmpuri, floarea-soarelui, un tractor, un grafic). Un clip electoral nu trebuie să fie o prezentare powerpoint şi e preferabil să fie folosite secvenţe video (mai ales că despre agricultură nu ar fi deloc greu de găsit).
Finalul reia imaginile de la început cu Urechean şi echipa, în timp ce auzim „Noi, AMN, ne facem datoria!” (de parcă „datoria” ar fi să meargă pompos prin faţa Catedralei). Sloganul apare şi în variantă grafică, sub logoul partidului, cu care se şi încheie spotul.
Per total, spotul este mediocru şi e puţin probabil să convingă mulţi alegători.
În schimb, următorul clip este, de departe, cel mai targetat clip electoral din actuala campanie.
Spotul începe cu imaginea unei maşini agricole şi simbolul AMN (soarele) ce „răsare” pe fundal. Apoi, vedem una dintre cele mai clişeizate imagini din această campanie: un strugure, o hartă tricoloră cu stema Moldovei şi statuia lui Ştefan cel Mare, decupate parcă dintr-un atlas şi lipite peste imaginea cu strugurele.
În continuare îl vedem pe ministrul argriculturii Valeriu Cosarciuc, apoi diferite secvenţe ilustrînd o agricultură prosperă. Între timp, aceeaşi voce din clipul precedent ne povesteşte despre realizările ministrului şi despre grija AMN pentru cea mai importantă ramură economică a ţării. Mesajul e simplu şi bun, vizînd direct problemele primare, concrete ale ţăranilor (de exemplu.: „s-au dat preţuri bune la fructe, struguri, sfeclă de zahăr”).
„AMN luptă pentru agricultură, pentru că tot ţăranul nostru va scoate ţara din nevoi” - iată o frază ce cu siguranţă va prinde enorm în mediul rural. Logica sugerată alegătorilor e următoarea: „ţăranii” vor salva ţara, iar AMN îi susţine, dar pentru ca AMN să-i poată ajuta mai departe, are nevoie de votul lor. În schimb, dacă AMN nu are suport, nu va putea susţine ţăranii, iar ţara nu va fi salvată. Cam aşa. Finalul e acelaşi: logo şi slogan.
Concluzie campanie AMN: Campania AMN merită laude pentru abordarea mai destinsă, mai deschisă, mai pozitivă, precum şi pentru interesul sporit pentru mediul rural. Chiar dacă mesajul nu e neapărat original, în schimb e simplu şi accesibil alegătorului de rînd (spre deosebire de campania elitistă a PD-ului). Din păcate, conceptul a fost pus în practică mai puţin reuşit. Diversitatea panourilor creează un pic de confuzie în ceea ce priveşte mesajul/sloganul de campanie (sloganul: Noi ne facem datoria! şi multe headline-uri: Copiii sunt viitorul ţării! Ţăranii sunt sufletul Moldovei! Noi nu închinăm ţara nimănui!), confuzie susţinută şi de clipuri, care, tehnic vorbind, sînt realizate nefavorabil comunicării electorale a AMN.
Sloganul de campanie este bun, scoate în evidenţă spiritul administrativ al partidului, respectul faţă de responsabilitatea ce i-a fost delegată, deci şi faţă de oameni, dar este folosit haotic, este amestecat cu headline-urile, nu este repetat suficient şi nu constituie finalul logic al tuturor materialelor. Per total, campania AMN rămîne una destul de bună, eficientă, dacă e să vorbim despre targetul principal al acesteia - persoane din mediul rural, interesate nemijlocit de soarta agriculturii şi care, trebuie să recunoaştem, au nevoie de un mesaj foarte simplificat, esenţializat, exemplificat, adică exact aşa cum este formulat în cel de-al doilea spot al AMN.
Sursa: zumzum.md
0 Comments:
Post a Comment